Κέμνιτς: Με πανκ και ροκ ενάντια στην ακροδεξιά

Περισσότερα από 50.000 άτομα συμμετείχαν το απόγευμα σε μουσική εκδήλωση κατά τού ρατσισμού και της βίας. Αναμετάδοση σε όλη τη Γερμανία. Συνεχίζεται η συζήτηση για την παρακολούθηση της AfD από μυστικές υπηρεσίες.

«Είμαστε περισσότεροι» – αυτός ήταν ο τίτλος της σημερινής συναυλίας διαμαρτυρίας στο Κέμνιτς. Γνωστά γερμανικά μουσικά συγκροτήματα της ροκ, της ραπ και της πανκ μουσικής σκηνής, όπως οι Tote Hosen (βλ. κεντρική φωτογραφία) θέλουν με αυτόν τον τρόπο να στείλουν ένα μήνυμα ενάντια στο ρατσισμό, την ξενοφοβία και την ακροδεξιά βία.

Εδώ και ημέρες διεξάγονται στην ανατολικογερμανική πόλη διαδηλώσεις ακροδεξιών, νεοναζιστών και αντιπάλων της προσφυγικής πολιτικής της γερμανικής κυβέρνησης. Αφορμή ήταν ο θάνατος ενός 35χρονου γερμανού, ο οποίος πριν από μια εβδομάδα έπεσε θύμα καυγά με ξένους. Ως ύποπτοι έχουν προφυλακιστεί δύο άτομα από το Ιράκ και τη Συρία.

Αναμένονται δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες

Σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών και των μουσικών που συμμετείχαν στόχος της σημερινής εκδήλωσης δεν ήταν να γιορτάσουν ένα πάρτι. Αντίθετα με τη συναυλία ήθελαν να εκφράσουν την «απέχθειά» τους για όλους εκείνους που «εκμεταλλεύονται μια δολοφονία για να μπορούν να εκφράζουν ελεύθερα το ρατσισμό τους.»

Απο τις 6 μ.μ. (ελληνική ώρα) τουλάχιστον 12 δημόσιοι και ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί σε όλη τη Γερμανία μετέδωσαν τη συναυλία υπήρξε και απευθείας αναμετάδοση στο Facebook.

Πάντως η αστυνομία της ανατολικογερμανικής πόλης δεν είναι σε θέση ακόμη να εκτιμήσει τον αριθμό των επισκεπτών, δηλώνει εκπρόσωπος των διοργανωτών της συναυλίας. Με βάση όμως τις εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι εκτιμήσεις ξεπέρασαν τα 50.000 άτομα.

Λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να αλλάξουν τον χώρο, όπου θα πραγματοποιηθεί η υπαίθρια συναυλία, ώστε να μπορούν να είναι παρόντες όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Στην επιτυχία της εκδήλωσης θέλουν να συμβάλουν και οι πολίτες του Κέμνιτς, προσφέροντας σε επισκέπτες κρεβάτια στα σπίτια τους για διανυκτέρευση, ενώ εταιρείες λεωφορείων διοργανώνουν ειδικές διαδρομές.

Πηγή: Deutsche Welle