Κίνα: Ισχυρές οι βάσεις για την αύξηση του εξωτερικού εμπορίου το 2019

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, σε έκθεση που εξέδωσε, ανακοίνωσε ότι παρόλα τα προβλήματα που φαίνεται πως αντιμετωπίζει το εξωτερικό εμπόριο, υπάρχουν ισχυρές βάσεις για την αύξηση του εξωτερικού εμπορίου της χώρας το 2019.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου, Γκάο Φενγκ, δήλωσε ότι η χώρα συνεχίζει να προωθεί τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση από την πλευρά της προσφοράς, η δομή των κινεζικών εξαγωγών και εισαγωγών θα βελτιώνεται περαιτέρω, ενώ θα ενισχύεται η προοπτική αύξησης των εισαγωγών.

Παράλληλα, ο Γκάο υποστήριξε ότι, αν και οι εξωτερικές αβεβαιότητες, ό πως ο προστατευτισμός, θα αυξήσουν τις προκλήσεις για την ανάπτυξη του εμπορίου το επόμενο έτος, η τάση της οικονομικής παγκοσμιοποίησης παραμένει αμετάβλητη και η ζήτηση από τις μεγάλες αγορές θα συνεχίσει να αυξάνει. Το σύνολο των εισαγωγών και εξαγωγών της Κίνας από τον Ιανουάριο έως τα μέσα Νοεμβρίου φέτος ξεπέρασαν τον συνολικό όγκο του εμπορίου το 2017, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 15% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα τελωνειακά στατιστικά στοιχεία.

Τα στοιχεία για το εμπόριο κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου αποκάλυψαν ότι η διαφοροποίηση του εμπορίου της χώρας έχει επιταχυνθεί και έτσι οι διακυμάνσεις σε ορισμένες αγορές θα έχουν περιορισμένη επίπτωση στην ευρύτερη αύξηση του εμπορίου της χώρας, σύμφωνα με τον Γκάο. Το πρώτο 10μηνο του έτος, το εξωτερικό εμπόριο της Κίνας με την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τις χώρες ASEAN και την Ιαπωνία αυξήθηκε κατά 12,9%, 12%, 18,5% και 10,6%, αντίστοιχα, σε ετήσια βάση.