Κίνα: Τη νύχτα τα περισσότερα εγκλήματα με δράστες ταξιτζήδες

Η νύχτα είναι η περίοδος εκείνη που διαπράττονται πιο συχνά εγκλήματα από τους οδηγούς ταξί, τόσο από εκείνους που τους καλούν μέσω διαδικτύου αλλά και από τους συμβατικούς οδηγούς ταξί, ανακοίνωσε το Ανώτατο Λαϊκό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με μια έκθεση του Κινεζικού Ινστιτούτου Δεδομένων Δικαιοσύνης, το 50% των εγκλημάτων που διέπραξαν οδηγοί ταξί που καλούνται μέσω διαδικτύου έγιναν νύχτα, ενώ το ποσοστό των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από συμβατικούς οδηγούς φθάνει το 30%. Οι επιβάτες αντιπροσώπευαν το 77,78% των θυμάτων.

Η έρευνα βασίσθηκε σε πληροφορίες από 3,73 εκατομμύρια οδηγούς που έχουν καταχωρηθεί στις υπηρεσίες διαδικτύου.

Το έγκλημα από πρόθεση αντιπροσωπεύει περίπου το 40% των εγκλημάτων που διαπράττουν οι οδηγοί του διαδικτύου. Από την άλλη, τα βίαια εγκλήματα και αυτά που σχετίζονται με τα ναρκωτικά αποτελούν το 43% των εγκλημάτων που διαπράττουν οι συμβατικοί οδηγοί ταξί. Κύρια αιτία αποτελεί συνήθως το κόμιστρο ενώ τα εγκλήματα αφορούν μεταξύ άλλων την πρόκληση σωματικής βλάβης και βιασμούς. Η πλειοψηφία των εγκληματικών ενεργειών που αφορούσαν τους συμβατικούς οδηγούς ταξί πραγματοποιήθηκαν στο αυτοκίνητο, ενώ οι αντίστοιχες με δράστες τους οδηγούς που καλούνται μέσω διαδικτύου σημειώθηκαν σε περιοχές κατά μήκος της διαδρομής.

Μεταξύ των περιπτώσεων στις οποίες οι συμβατικοί οδηγοί επιτέθηκαν σε επιβάτες, το 7,32% των οδηγών αυτών έχει ποινικό μητρώο. Για τους οδηγούς μέσω διαδίκτυο το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 14,29%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ