Κίνημα Αλλαγής: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δημιουργεί κομματικό κράτος»

Ότι δημιουργεί «κομματικό» πελατειακό κράτος κατηγορεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το Κίνημα Αλλαγής. Μάλιστα, προκειμένου να αποδείξει τον εν λόγω ισχυρισμό, καταγγέλλει και συγκεκριμένες ενέργειες.

Σύμφωνα με το Κίνημα Αλλαγής, πρόκειται για:

-Την «κομματικοποίηση» της Δημόσιας Διοίκησης, ιδιαίτερα στην επιλογή των γενικών γραμματέων και όλων των γενικών διευθυντών στα Υπουργεία, σύμφωνα με τον νόμο 4369/2016. Υπουργοί της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προσπάθησαν ήδη να επηρεάσουν τη διαδικασία, επιδιώκοντας να παρέμβουν στις θεσμοθετημένες διαδικασίες επιλογής μέσω Α.Σ.Ε.Π. και του Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής Διοικήσεων (Ε.Σ.Ε.Δ.).

-Τη δημιουργία ενός διαβλητού συστήματος διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού στη Δημόσια Διοίκηση, τη στιγμή που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πιστή στο «δόγμα» της καταστροφικής πενταετίας 2004-2009 της Ν.Δ., προσπαθεί με «φωτογραφικές» προκηρύξεις και παρακάμπτοντας το Α.Σ.Ε.Π. να δημιουργήσει έναν κομματικό στρατό συμβασιούχων ομήρων σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και ιδιαίτερα στους Ο.Τ.Α.

-Την πλήρη απαξίωση του Μητρώου Στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, όταν ακόμα και μετά την καταστροφική Πυρκαγιά στην Αττική η επιλογή στελεχών σε καίρια πόστα γίνεται με βάση την κομματική ταυτότητα (βλ. νέος γ.γ. πολιτικής προστασίας).

-Τη στρέβλωση των κριτηρίων επιλογής προσωπικού σε θέσεις ευθύνης, με την υιοθέτηση πρόσθετων «φωτογραφικών» κριτηρίων κατά παρέκκλισή του ν.4369/16.

-Την αποφυγή (εδώ και τρία χρόνια) της υιοθέτησης σύγχρονων οργανογραμμάτων και περιγραμμάτων θέσεων, με σκοπό τη χειραγώγηση της δημόσιας διοίκησης.

-Την πλήρη παράλυση των διαδικασιών θέσπισης υπηρεσιών εσωτερικού ελέγχου στη δημόσια διοίκηση, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος σημαντικών κενών στο δημοσιονομικό έλεγχο από 01/01/2019.

Παράλληλα, το ΚΙΝΑΛ επισημαίνει ότι θα υπερασπιστεί τις τομές και τις μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση (Α.Σ.Ε.Π., ΚΕΠ, Διαύγεια, κριτήρια επιλογής σε διευθυντικές θέσεις) που θα βγάλουν πραγματικά τη χώρα στο δρόμο της προόδου και της ευημερίας.