«Καζάνι που βράζει» το Κεμέροβο, μετά την πολύνεκρη πυρκαγιά

Η θλίψη και η οργή έχουν κατακλύσει το Κεμέροβο, λίγες ημέρες μετά την πολύνεκρη πυρκαγιά σε εμπορικό κέντρο της πόλης.

Η «εγκληματική αμέλεια» ως προς τα μέτρα ασφαλείας αλλά και των αρμοδίων στα οποία αναφέρθηκε και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, η στάση του κυβερνήτη της περιοχής, Αμάν Τουλέγιεφ, ο οποίος δεν εμφανίσθηκε ενώπιον του κόσμου την ημέρα της τραγωδίας, αλλά χαρακτήρισε «ταραξίες» όσους είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της πόλης για να μάθουν για τα οικεία τους πρόσωπα, είναι μερικά από τα θέματα που συζητούνται έντονα στα ρωσικά ΜΜΕ και στα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Τι άλλο να χάσω; Έχω χάσει τα πάντα…»

Ένα από τα τραγικά πρόσωπα της τραγωδίας είναι ο Ίγκορ Βόστρικοφ, ο οποίος έχασε στη φονική πυρκαγιά τη σύζυγό του, την αδερφή του και τα τρία του παιδιά. Την ημέρα που πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση των κατοίκων στο κέντρο της πόλης, που δεν έκρυβαν την οργή τους, το θυμό τους και τη θλίψη τους, ο Βόστρικοφ, που υπήρξε κεντρικός ομιλητής, επικρίθηκε από τον αναπληρωτή κυβερνήτη, ότι εκμεταλλεύεται την κατάσταση για άλλους σκοπούς.

Ο ίδιος, όμως, αντικρούοντας αυτούς τους ισχυρισμούς, δεν παύει να ενδιαφέρεται για τα αίτια της τραγωδίας και τις ευθύνες των αρμοδίων και να μην ενδιαφέρεται για το τι λένε και τι γράφουν γι’ αυτόν, καθώς δήλωνε:« Τι άλλο να χάσω; Έχω χάσει τα πάντα…».

Μια άλλη τραγική μάνα, η Όλγκα Ζαντογιένκο, η οποία έχασε στην πυρκαγιά τις δύο κόρες της, περιέγραφε στο Instagram όσα έζησαν τα παιδιά της, που χάθηκαν μαζί με δεκάδες ακόμη παιδιά.

Σοκάρουν οι μαρτυρίες

Στο λογαριασμό του Instagram «kemerovo_smi», κάτοικοι και ακτιβιστές αφηγούνται μέσω των αναρτήσεών τους είτε τις ιστορίες που βίωσαν οι ίδιοι περιμένοντας τη διάσωση των δικών τους παιδιών ή των οικείων τους, είτε αυτές που τους περιέγραψαν οι οικείοι τους ή τα παιδιά τους λίγο πριν αφήσουν την τελευταία τους πνοή μέσα στην κόλαση του φλεγόμενου εμπορικού κέντρου.

Οι μαρτυρίες είναι πολλές για το τι συνέβη στο εμπορικό κέντρο του Κεμέροβο και πολλές από αυτές ενδεχομένως να συμβάλλουν στην ανακριτική διαδικασία.

Ζητούν την παραίτηση του κυβερνήτη

Ωστόσο, πέραν των μαρτυριών, η ενδεχομένη παραίτηση του τοπικού κυβερνήτη, που υπήρξε στην αρχή της καριέρας του, τη δεκαετία του 1990, αρκετά δημοφιλής και δραστήριος, δεν παύει να τίθεται από πολύ κόσμο, που ήθελε να τον δει να βγαίνει μπροστά στο πλήθος, να συμπαραστέκεται και να συμπαρίσταται, να ζητάει συγγνώμη από τον κόσμο και όχι από τον πρόεδρο Πούτιν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του.

Το θέμα της παραίτησης του Τουλέγιεφ έθεσαν, όμως, και δημοσιογράφοι στον εκπρόσωπο Τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος, όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες για ενδεχόμενη παραίτηση του κυβερνήτη του Κεμέροβο, επικαλούμενος τις δηλώσεις του προέδρου Πούτιν, ότι δεν πρέπει να λαμβάνονται βιαστικές αποφάσεις.

Ο πρόεδρος της ρωσικής Βουλής, Βιτσισλάβ Βολόντιν, δήλωσε με τη σειρά του, ότι οι εκπρόσωποι της εξουσίας πρέπει να συναισθάνονται και να συμπαραστέκονται στον κόσμο που βίωσε μια τέτοια τραγωδία, όπως η πυρκαγιά στο Κεμέροβο, ενώ πρέπει να συνδιαλέγονται και να είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν.

Οι ανακρίσεις για τη διαλεύκανση των αιτών της πυρκαγιάς αλλά και των υπευθύνων συνεχίζονται, όπως συνεχίζονται και οι συζητήσεις σε όλη τη ρωσική επικράτεια για τα ίδια θέματα.

Την ίδια στιγμή, στην πόλη της Σιβηρίας έχουν έρθει ψυχολόγοι από τη Μόσχα, οι οποίοι μαζί με ψυχολόγους από το Κεμέροβο παρέχουν ψυχολογική στήριξη στους συγγενείς των θυμάτων και στους γονείς των 41 παιδιών που χάθηκαν μέσα στις κινηματογραφικές αίθουσες του εμπορικού κέντρου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ