Και τρίτος Καναδός πολίτης συνελήφθη στην Κίνα

Ένας τρίτος Καναδός πολίτης συνελήφθη στην Κίνα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας του Καναδά National Post που επικαλείται το καναδικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στην καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Πεκίνο η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσουνίνγκ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει την πληροφορία αυτή.

Δύο Καναδοί, ο πρώην διπλωμάτης Μάικλ Κόβριγκ και ο επιχειρηματίας Μάικλ Σπέιβορ, συνελήφθησαν πριν από μερικές ημέρες.

Οι υποθέσεις αυτές θεωρείται από πολλούς ότι συνδέονται με τη σύλληψη της Μενγκ Ουάνγκζου, οικονομικής διευθύντριας της κινεζικής εταιρείας τηλεφωνίας και τεχνολογίας Huawei, στην Οτάβα, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, υπόθεση που συνεχίζει να προκαλεί διπλωματική ένταση.

Ο Σπέιβορ ζει μόνιμα τα τελευταία χρόνια στη Λιαονίνγκ, όπου (σσ σύμφωνα με την καναδική εφημερίδα Globe & Mail) διαχειρίζεται ένα πρακτορείο ταξιδίων ειδικευμένο στη Βόρεια Κορέα. Είχε γίνει γνωστός διότι βοήθησε τον αμερικανό πρώην μπασκετμπολίστα Ντένις Ρόντμαν να ταξιδέψει στη χώρα αυτή και να συναντηθεί με τον ηγέτη της Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο Μάικλ Κόβριγκ είναι πρώην διπλωμάτης ο οποίος εργάζεται πλέον στο Χονγκ Κονγκ για το κέντρο μελετών International Crisis Group (ICG) με έδρα του στο Βερολίνο. Ο Κόβριγκ είναι ειδικός σε θέματα Ασίας και ειδικότερα της κορεατικής χερσονήσου.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε ότι οι δύο Καναδοί πολίτες που κρατούνται στην Κίνα είναι ύποπτοι για ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και διευκρίνισε ότι ερευνώνται οι περιπτώσεις και των δύο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ