Φωτογραφία Αρχείου

«Καλπάζει» στην Κεντρική Μακεδονία ο ιός του Δυτικού Νείλου

Σαράντα είναι τα κρούσματα φέτος από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Κεντρική Μακεδονία, σύμφωνα με τον Δημήτρη Χατζηβρέττα.

Όπως τόνισε στο τοπικό Περιφερειακό Συμβούλιο ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, ο αριθμός αυτός αφορά τα κρούσματα από την άνοιξη έως και την περασμένη Πέμπτη και τα περισσότερα εξ αυτών καταγράφηκαν στην Ημαθία και στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

«Τριάντα από αυτούς έχουν ήδη αποχωρήσει από το νοσοκομείο, ωστόσο είχαμε δύο θανάτους στην Ημαθία, ατόμων ηλικίας άνω των 70 ετών, τα οποία είχαν επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό» είπε ο κ. Χατζηβρέττας.

Ο αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε την επίδραση των βροχών στην έξαρση του φαινομένου του αυξημένου πληθυσμού των κουνουπιών. «Από τις 25 ως τις 28 Ιουνίου η βροχή που έπεσε ήταν 237 χιλιοστά, με την ετήσια βροχή να είναι στα 400 χιλιοστά, κατά μέσο όρο» είπε ο κ. Χατζηβρέττας, σημειώνοντας ότι «μόνο στο διάστημα αυτό έπεσε πάνω από τη μισή βροχή όλου του έτους».

Ο ίδιος τόνισε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υλοποιεί απρόσκοπτα το τριετές πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, που ξεκίνησε το 2017, ενώ υπάρχει συντονισμός με τις όμορες περιφέρειες και τους δήμους για τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των δράσεων. Σημείωσε ότι από τις 14 Απριλίου έχει ξεκινήσει η εναέρια προνυμφοκτονία στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στην έναρξη του καλοκαιριού και η ακμαιοκτονία.

Ο κ. Χατζηβρέττας ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι η τέταρτη χώρα μετά την Ιταλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία σε πληθυσμό κουνουπιών και ότι ο συγκεκριμένος ιός του Δυτικού Νείλου έχει σημανθεί και στις χώρες αυτές.

Δείτε επίσης: Ιός του Δυτικού Νείλου: Στους έντεκα οι νεκροί