Καλός αγωγός θερμότητας το νέο πλαστικό υλικό που εφευρέθηκε

Το πλαστικό είναι θαυμάσιο μονωτικό υλικό, καθώς ως καλός αγωγός παγιδεύει τη θερμότητα. Αυτή η ιδιότητα είναι ιδανικό αν κάποιος θέλει να φτιάξει για παράδειγμα ένα μονωτικό προστατευτικό. Χάρη στο νέο υλικό οι φορητοί υπολογιστές και τα κινητά στο μέλλον μπορεί να μην υπερθερμαίνονται.

Αλλά κάτι τέτοιο είναι ανεπιθύμητο, όταν λόγου χάρη τo πλαστικό περίβλημα του φορητού υπολογιστή ή του κινητού τηλεφώνου μπορεί να υπερθερμανθούν, ακριβώς επειδή παγιδεύουν τη θερμότητα που βγάζει το μηχάνημα, αντί να την αφήνουν να διαχέεται ελεύθερα.

Πλέον όμως, οι ερευνητές από τα Τμήματα των Μηχανολόγων και των Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα πολυμερές που είναι πολύ καλός αγωγός της θερμότητας. Πρόκειται για ένα πλαστικό υλικό που αφήνει τη θερμότητα να διασκορπίζεται στο περιβάλλον, αντί να τη «φυλακίζει».

Χαρακτηριστικά του νέου αυτού υλικού

Το νέο υλικό, που είναι ελαφρύ και εύκαμπτο, μπορεί να μεταφέρει δεκαπλάσια θερμότητα σε σχέση με τα πολυμερή υλικά του εμπορίου και μάλιστα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό έντυπο Science Advances, δήλωσαν ότι εργάζονται ήδη για να βελτιώσουν κι άλλο το υλικό, ώστε να βρει πρακτικές εφαρμογές στις ηλεκτρονικές συσκευές, στα περιβλήματα μπαταριών κ.α.