«Καρφιά» SZ: «Εξαντλημένος ήρωας ο Τσίπρας;»

Με ιδιαίτερα ειρωνική τρόπο αναφέρεται στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρας, η γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung», καθώς εστιάζει στον πολιτικό απόηχο της επίμαχης φωτογραφίας του σε εφοπλιστικό σκάφος, με αφορμή την ψήφο εμπιστοσύνης που εξασφάλισε χθες στην ελληνική Βουλή.

Ο παραλληλισμός του Τσίπρα με τον Οδυσσέα

Αφού αναφέρει ότι η συγκεκριμένη φωτογραφία θεωρήθηκε «δώρο για τη συντηρητική αντιπολίτευση», η γερμανική εφημερίδα προχωρά στη συνέχεια σε έναν παραλληλισμό του Έλληνα πρωθυπουργού με τον ομηρικό Οδυσσέα: «Ο Οδυσσέας είναι ο Έλληνας μυθικός ήρωας, η επιστροφή του οποίου στην πατρίδα του την Ιθάκη διήρκεσε δέκα χρόνια. Την Ιθάκη επέλεξε τον Αύγουστο του 2018 και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ως καλοκαιρινό σκηνικό για τα καλά νέα ότι η χώρα του – όπως και ο Οδυσσέας – θα άφηνε πίσω της τις καταιγίδες του διεθνούς προγράμματος δανειακής βοήθειας. Στο φόντο θα ξεπρόβαλε η μπλε θάλασσα. Εδώ και μια εβδομάδα γνωρίζουμε ότι ο Τσίπρας ίσως σκέφτηκε τον Οδυσσέα, γιατί εκείνο τον Αύγουστο πέρασε τις διακοπές του στο πολυτελές γιοτ “Οδύσσεια”, έπειτα από πρόσκληση επιφανούς εφοπλιστή»

«Κουρασμένος ο Τσίπρας; Εξαντλημένος ήρωας;»

Η ειρωνεία, όμως, δεν τελειώνει εκεί, καθώς η SZ επικαλείται δήλωση σε ελληνικά ΜΜΕ της Κατερίνας Παναγοπούλου ότι ο Αλέξης Τσίπρας «ήταν κουρασμένος» και σχολιάζει: «Ο Τσίπρας κουρασμένος; Ο πρωθυπουργός ένας εξαντλημένος ήρωας; Ο άνθρωπος που προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης;».

Κατόπιν η εφημερίδα παρατηρεί ότι οι αποκαλύψεις κάνουν τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία να χαίρεται, διότι «η ίδια ήταν που ταυτιζόταν αποκλειστικά με τους πλούσιους. Η Νέα Δημοκρατία σε όλες τις δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές προηγείται ξεκάθαρα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως έχει μειωθεί η διαφορά κι έτσι ο Τσίπρας υποσχέθηκε ξανά στους Έλληνες χαμηλότερους φόρους και υψηλότερες συντάξεις. Αυτό δεν αρέσει καθόλου στους δανειστές, αλλά η κυβέρνηση προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να φέρει τώρα σε δύσκολη θέση την αντιπολίτευση, η οποία την επόμενη εβδομάδα θα κληθεί να αποφασίσει αν θα καταψηφίσει τα προεκλογικά δώρα. Για τον λόγο αυτό οι πολυτελείς διακοπές στο σκάφος αποδείχθηκαν για τον Τσίπρα δώρο εξ ουρανού».

Η εφημερίδα αναφέρεται, επίσης, στα τραγικά γεγονότα της πυρκαγιάς στο Μάτι, ενώ σημειώνει ότι τον Αύγουστο του 2018 η χώρα πενθούσε ακόμη τους νεκρούς της πυρκαγιάς, η οποία κατέδειξε επίσης τις αδυναμίες των κρατικών Αρχών.

Τέλος, προχωρά σε μία αναδρομή στην πολιτική πορεία του Αλέξη Τσίπρα από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία το 2015. Αρχικά τον χαρακτηρίζει ως έναν «εκπληκτικά ανθεκτικό πολιτικό, που παρέμενε πάντα όρθιος». Kι αυτό παρά τις πολλές πολιτικές «κωλοτούμπες» -όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα – χρησιμοποιώντας την λέξη στα ελληνικά – οι οποίες του κόστισαν πολιτικούς συντρόφους, αφήνοντάς τον «με λίγους πιστούς φίλους».

Δείτε επίσης: Διπλή γκάφα του ΣΥΡΙΖΑ σε προεκλογικό σποτ (vid)