Καταγγέλλει ρατσισμό και αποχωρεί από την Εθνική ο Οζίλ

Την απόσυρσή του από την Εθνική Γερμανίας ανακοίνωσε ο Μεσούτ Οζίλ, με μία ανακοίνωση – καταπέλτη, στην οποία κατηγορεί ευθέως τον πρόεδρο της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Ράινχαρτ Γκρίντελ, για ρατσισμό!

«Ξέρω ότι με ήθελε εκτός ομάδας, μετά τη φωτογραφία μου με τον Ερντογάν, όμως ο Γιόαχιμ Λεβ και ο Όλιβερ Μπίρχοφ με στήριξαν. Στα μάτια του Γκρίντελ και των οπαδών του είμαι Γερμανός όταν κερδίζουμε, αλλά ένας μετανάστης όταν χάνουμε. Και αυτό παρότι πληρώνω φόρους στη Γερμανία, κάνω χορηγίες σε γερμανικά σχολεία, κέρδισα το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2014. Παρόλα αυτά, δεν είμαι αποδεκτός από τη γερμανική κοινωνία. Μου συμπεριφέρονται σαν να είμαι… διαφορετικός», αναφέρει μεταξύ άλλων ο έμπειρος μέσος.

«Υπάρχουν κριτήρια για να είναι κανείς Γερμανός;»

«Παρέλαβα το Bambi Award το 2010 ως παράδειγμα επιτυχημένης ενσωμάτωσης στη γερμανική κοινωνία, το βραβείο Silver Laureal Leaf το 2014 από την ομοσπονδιακή δημοκρατία της Γερμανίας και ανακηρύχθηκα σε ποδοσφαιρικό πρέσβη της Γερμανίας το 2015. Αλλά ξεκάθαρα… δεν είμαι Γερμανός;», αναφέρει σε άλλο σημείο ο Οζίλ και συνεχίζει:

«Υπάρχουν άραγε κριτήρια για να είναι κανείς πλήρης Γερμανός, τα οποία δεν πλοιρώ; Οι φίλοι μου, Μίροσλαβ Κλόζε και Λούκας Ποντόλσκι, δεν έχουν ποτέ αναφερθεί ως Γερμανο-Πολωνοί. Πώς γίνεται εγώ να είμαι Τουρκο-Γερμανός; Είναι επειδή μιλάμε για την Τουρκία; Επειδή είμαι Μουσουλμάνος; Νομίζω ότι εδώ υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα. Όταν με αναφέρουν ως Τουρκο-Γερμανό είναι σαν να διαχωρίζουν ανθρώπους που έχουν οικογένεια με μέλη που ανήκουν σε πάνω από μία χώρα. Εγώ μεγάλωσα και εκπαιδεύτηκα στη Γερμανία, γιατί ο κόσμος δεν αποδέχεται ότι είμαι Γερμανός;».

«Νιώθω ανεπιθύμητος»

«Η αντιμετώπιση που είχα από την γερμανική ομοσπονδία και πολλούς άλλους με κάνουν να μην επιθυμώ πια να φοράω τη φανέλα της Εθνικής Γερμανίας. Νιώθω ανεπιθύμητος και νομίζω ότι όσα πέτυχα με αυτήν από το 2009 έχουν ξεχαστεί. Σε ανθρώπους με βαθιά ρατσιστικά ιδεώδη δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να εργάζονται για τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική ομοσπονδία στον κόσμο, που έχει πολλούς παίκτες με καταγωγή από δύο χώρες. Συμπεριφορές όπως οι δικές τους απλά δεν αντιπροσωπεύουν τους παίκτες που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να εκπροσωπούν», τονίζει στην επιστολή του παγκόσμιος πρωταθλητής του 2014, ανακοινώνοντας την απόφασή του:

«Με πολύ βαριά καρδιά και μετά από μεγάλη σκέψη έπειτα από τα πρόσφατα γεγονότα, ανακοινώνω ότι δεν θα συνεχίσω να παίζω με την Εθνική όσο έχω αυτό το αίσθημα του ρατσισμού και της έλλειψης σεβασμού. Φορούσα τη φανέλα της Εθνικής Γερμανίας με τόση τιμή και ενθουσιασμό, αλλά πλέον δεν το κάνω. Αυτή η απόφαση ήταν πολύ δύσκολη, διότι πάντα έδινα τα πάντα για τους συμπαίκτες μου, τους προπονητές μου και τους καλούς ανθρώπους στη Γερμανία».

«Ο ρατσισμός δεν πρέπει να γίνεται αποδεκτός»

«Όταν υψηλόβαθμα στελέχη της γερμανικής ομοσπονδίας μού συμπεριφέρονται όπως έκαναν, δείχνοντας ασέβεια προς τις τουρκικές μου ρίζες και εκμεταλλευόμενοι εγωιστικά την κατάσταση με τοποθέτησαν μέσα στην πολιτική τους ατζέντα, τότε δεν πάει άλλο. Αυτός είναι ο λόγος που παίζω ποδόσφαιρο και δεν θα καθίσω πίσω αραχτός δίχως να κάνω τίποτα για αυτό. Ο ρατσισμός δεν πρέπει ποτέ να γίνεται αποδεκτός», τονίζει σε άλλο σημείο ο Οζίλ, η κίνηση του οποίου, όπως είναι λογικό, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στη Γερμανία.