Καταδίκη για τη γέφυρα Ρωσίας-Κριμαίας από Γαλλία- ΕΕ- Ουκρανία

Την καταδίκη τους ενάντια στην κατασκευή της γέφυρας που εγκαινίασε νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, και η οποία ενώνει την Ρωσία με την Κριμαία, εξέφρασε από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνοντας λόγο για «μια νέα παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας».

Συγκεκριμένα, μια εκπρόσωπος της ένωσης, καταδίκασε έντονα το νέο έργο υποδομής που κατασκεύασε η Ρωσία, κάνοντας λόγο για εξαναγκαστική ενσωμάτωση της περιοχής.

«Η Ρωσία κατασκεύασε αυτή τη γέφυρα χωρίς τη συγκατάθεση του Κιέβου. Αυτό συνιστά μια νέα παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας από τη Ρωσία.[..] Η κατασκευή της γέφυρας έχει ως στόχο να συνεχιστεί η εξαναγκαστική ενσωμάτωση της χερσονήσου που προσαρτήθηκε παράνομα από τη Ρωσία και η απομόνωσή της από την Ουκρανία, της οποίας εξακολουθεί να αποτελεί μέρος», δήλωσε η αξιωματούχος.

«Οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να καταδικάζουν την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και δεν θα αναγνωρίζουν αυτήν την παραβίαση του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε στην συνέχεια.

Έντονες αντιδράσεις από το Παρίσι και το Κίεβο

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Γαλλίας καταδικάζει το συγκεκριμένο έργο δια στόματος της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Ανιές βον ντερ Μιλ.

«Η γέφυρα, στερεί από την Ουκρανία την πλήρη πρόσβαση και τη χρήση των διεθνώς αναγνωρισμένων χωρικών υδάτων της», ανέφερε η εκπρόσωπος.

Παράλληλα,  εξέφρασε επίσης τη λύπη της για την παρουσία Γάλλων πολιτικών στην τελετή των εγκαινίων και την χαρακτήρισε «προσωπική πρωτοβουλία» τους.

Και ο Ουκρανός πρωθυπουργός Βολοντιμίρ Γκρόισμαν, όμως με την σειρά του κατηγόρησε «τον Ρώσο κατακτητή», για «χλευασμό του διεθνούς δικαίου» και δεσμεύτηκε ότι η Κριμαία θα επιστρέψει στην Ουκρανία.