INTIME

«Καταπέλτης» η εισαγγελέας για Φουρλεμάδη

Την καταδίκη του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη», Δημήτρη Φουρλεμάδη, για τα κακουργήματα της απιστίας και της υπεξαίρεσης εκατομμυρίων ευρώ δημοσίου χρήματος που προοριζόταν για φιλανθρωπικές αποστολές σε τρίτες χώρες, πρότεινε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, Ιωάννα Τσάλη.

Κατά την εισαγγελική λειτουργό, από την ακροαματική διαδικασία αποδείχτηκε ότι επιχορηγήσεις που δόθηκαν στην «Αλληλεγγύη» από το υπουργείο Εξωτερικών (το 2005) για διάφορες φιλανθρωπίες, ιδιοποιήθηκαν παράνομα από τον εντολοδόχο και διαχειριστή της ΜΚΟ, Δημήτρη Φουρλεμάδη, και δαπανήθηκαν «σε ανοίκειες πληρωμές», για δαπάνες άσχετες με φιλανθρωπίες. Πληρώθηκαν μισθοδοσίες της ΜΚΟ, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, το ΙΚΑ, φόροι, αμοιβές σε επικοινωνιολόγους, επιταγές προς τρίτους.

«Χρηματικά ποσά δόθηκαν για άσχετες ανάγκες, για μη σύννομες πληρωμές που καμία σχέση είχαν ακόμα και με άλλα ανθρωπιστικά προγράμματα, αν και ο Δ. Φουρλεμάδης είχε σαφή εντολή να χρησιμοποιήσει τα συγκεκριμένα κονδύλια μόνο για τους σκοπούς συγκεκριμένων προγραμμάτων», τόνισε στην αγόρευση της η εισαγγελέας.

Για ποια αδικήματα κατηγορεί τον Φουρλεμάδη η εισαγγελέας

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εισαγγελική εισήγηση, ο Δ. Φουρλεμάδης θα πρέπει να κηρυχθεί ένοχος για το κακούργημα της υπεξαίρεσης κατ’ εξακολούθηση με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, καθώς και της απλής απιστίας, σε βαθμό κακουργήματος, κατ’ επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας για την οποία δικάζεται (απιστία στην υπηρεσία, με την επιβαρυντική διάταξη του ν.1608/1950).

Η πρόταση για τη διευθύντρια εσωτερικού ελέγχου της ΜΚΟ

Καταδικαστική ήταν η εισαγγελέας και για τη φερόμενη ως διευθύντρια εσωτερικού ελέγχου της ΜΚΟ για το αδίκημα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση και στην απιστία του κ. Φουρλεμάδη.

Για τους δύο οικονομικούς επιθεωρητές της Εκκλησίας, η εισαγγελέας πρότεινε μετατροπή του κακουργήματος της ψευδούς βεβαιώσεως σε πλημμέλημα και την απαλλαγή τους από αυτό λόγω παραγραφής.

Αναπτύσσοντας την εισήγησή της για τον Δημήτρη Φουρλεμάδη, η εισαγγελέας της έδρας είπε ότι ιδιοποιήθηκε παράνομα:

  • 5,1 εκατομμύρια ευρώ που ήταν η προκαταβολή χορηγίας του ΥΠΕΞ για αποστολή κατεψυγμένων πουλερικών στο Ιράκ.
  • 450.000 ευρώ συνολικά για πέντε διαφορετικές χορηγίες του ΥΠΕΞ από το 2005 ως το 2007.

Τα εκατομμύρια των επιχορηγήσεων

Το βασικό σκέλος της κατηγορίας αφορά σε προκαταβολή επιχορήγησης, ύψους 5,6 εκατομμυρίων ευρώ (οι 500.000 ευρώ επεστράφησαν από τον κ.Φουρλεμάδη) που δόθηκε από το ΥΠΕΞ το 2005 για ανθρωπιστική βοήθεια σε Ζιμπάμπουε, Ερυθραία και Μαλάουι.

«Ο κατηγορούμενος απολογούμενος δεν εξήγησε ποιες ανάγκες προγράμματος πληρώθηκαν με τις επιταγές που υπάρχουν στη δικογραφία. Αν ανατρέξουμε όμως στο Διαδίκτυο, είναι προφανές ότι δεν αφορούν κάποιο πρόγραμμα, γιατί θα δούμε ότι τα ονόματα αντιστοιχούν σε εταιρείες σεκιούριτι, με τζάμια και ξυλεία», επεσήμανε η κ. Τσάλη.

Όταν το ΥΠΕΞ ζήτησε από τη ΜΚΟ πίσω τα 5,6 εκ για το πρόγραμμα που δεν εκτελέστηκε, η Αλληλεγγύη δανείστηκε το ποσό από τον εφοπλιστή Νίκο Φράγκο για να το επιστρέψει.

Πώς όμως εξοφλήθη το δάνειο του εφοπλιστή;

Η ΜΚΟ έλαβε από το ΥΠΕΞ νέα επιχορήγηση, πάλι για αποστολή πουλερικών (αυτή τη φορά στο Ιράκ). Με τη νέα προκαταβολή των 5,6 εκατομμυρίων, εξοφλήθηκε αμέσως το δάνειο.

«Από την αποδεικτική διαδικασία -τόνισε η εισαγελέας- προκύπτει το βέβαιο συμπέρασμα ότι ο κατηγορούμενος Δημήτρης Φουρλεμάδης κινήθηκε δόλια. Με τις πράξεις του παραπλάνησε το υπουργείο Εξωτερικών για νέα χορήγηση δανείου. Εάν το ΥΠΕΞ γνώριζε ότι τα χρήματα που επεστράφησαν ήταν από δάνειο, είναι βέβαιο ότι δεν θα ενέκρινε νέο πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας, δίνοντας άλλα 5,6 εκατομμύρια προκαταβολή στη ΜΚΟ. Η παραπλάνηση του Δ.Φουρλεμάδη δεν απέβλεπε στην υλοποίηση του προγράμματος, αλλά στην αποπληρωμή του δανείου. Αποδείχθηκε ότι δεν είχε αληθινή βούληση να εκτελέσει το έργο, καθώς δεν είχε ούτε τα χρήματα».

Το πρόγραμμα και πάλι δεν εκτελέστηκε, ενώ ποσότητα πουλερικών που προορίζονταν για τη φιλανθρωπική αποστολή εντοπίστηκαν αλλοιωμένα και κατασχεθηκαν.

Το ΥΠΕΞ ζήτησε και πάλι πίσω τα χρήματα, χωρίς αυτή τη φορά να τα εισπράξει.

Για το σκέλος της απιστίας, η εισαγγελέας ζήτησε την καταδίκη του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΜΚΟ για:

  • Ποσό 140.000 ευρώ για την αγορά κτιρίου στην Κυψέλη, το οποίο προοριζόταν να γίνει ξενώνας φιλοξενίας.
  • Ποσό 258.000 ευρώ που δόθηκε ως αποζημίωση σε μεταφορική εταιρία, για την ακύρωση συμφωνίας μεταφοράς πουλερικών. Η μεταφορά ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε, διότι πριν κλειστεί η συμφωνία, οι υπεύθυνοι της «Αλληλεγγύης» δεν είχαν φροντίσει να βρεθεί ο προορισμός της φιλανθρωπικής αποστολής και κυρίως, δεν είχαν βρει ούτε το εμπόρευμα. Έτσι, η συμφωνία ακυρώθηκε και η ΜΚΟ έπρεπε να αποζημιώσει τη μεταφορική εταιρία.

«Η ΜΚΟ», είπε η εισαγγελέας, «δεν έκανε καμία ενέργεια για να υλοποιηθεί έγκαιρα το πρόγραμμα, καμία σοβαρή προετοιμασία. Πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η υλοποίηση του και καταχρηστική η τεράστια ποινική ρήτρα του 1,28 εκατ. ευρώ προς την εταιρεία. Με μία επιστολή της ΜΚΟ, η εταιρεία έκανε άμεση έκπτωση 1 εκ ευρώ. Οι ελεγκτές μίλησαν για ύποπτη συμφωνία. Ο Δ. Φουρλεμάδης δεν ζήτησε από την εταιρεία ούτε αποδείξεις για έξοδά της. Με άμεσο δόλο, με γνώση ότι ήταν απολύτως ανέφικτη η υλοποίηση της μεταφοράς μιας τεράστιας ποσότητας κοτόπουλων, μέσα σε δύο μήνες, εν γνώσει του ζημίωσε την Αλληλεγγύη».

Το ΥΠΕΞ έχει καταλογίσει στην «Αλληλεγγύη» ποσό επιστροφής 6,4 εκατομμύρια ευρώ (τα 5,6 εκατομμύρια συν τους τόκους) και έχουν δεσμευθεί ακίνητα της Οργάνωσης αλλά και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών (η ΜΚΟ είναι ΝΠΔΔ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών).

Αρνούνται τις κατηγορίες

Στις απολογίες τους και οι τέσσερις κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Ο Δημήτρης Φουρλεμάδης, που δεν παρέστη στη συνεδρίαση της Πέμπτης (24/5), αρνείται ότι υπεξαίρεσε χρήματα από τη ΜΚΟ και υποστηρίζει ότι όλα τα ποσά διατέθηκαν για να καλυφθούν ανάγκες της Οργάνωσης.

Στην απολογία του είχε πει «Ήταν συνήθης πρακτική να μπαίνουν τα χρήματα σε ένα λογαριασμό κι από εκεί να καλύπτονται οι διάφορες υποχρεώσεις. Εγώ ήμουν υπάλληλος. Ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος έφερνε τα προγράμματα απευθείας από το ΥΠΕΞ. Όταν αρρώστησε ήταν πολιτική βούληση να μην ολοκληρωθεί το πρόγραμμα με τα κοτόπουλα».