Κατρούγκαλος: «Εσείς το λέτε πετσόκομμα, εγώ κοινωνική δικαιοσύνη»

Κάθετος όσον αφορά τις αυξημένες εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και… ανοικτός στην επαναδιαπραγμάτευση των συντάξεων μετά την έξοδο από το μνημόνιο, παρουσιάστηκε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 μίλησε εκτενώς για το θέμα των αυξημένων εισφορών στους ελεύθερος επαγγελματίες.

«Αυτό που εσείς αποκαλείτε πετσόκομμα, το να πληρώνεις εισφορά ανάλογα με το εισόδημα, εγώ το θεωρώ κοινωνική δικαιοσύνη. Οι μισοί περίπου από τους ελεύθερους επαγγελματίες δεν μπορούσαν να καταβάλουν τις εισφορές τους. Εγώ συνέδεσα την υποχρέωση με το πραγματικό τους εισόδημα και όχι με τα πόσα χρόνια ήταν στο επάγγελμα, Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, όπως έχουν παραδεχθεί οι ενώσεις των εμπόρων, το 80% των ασφαλισμένων τώρα να πληρώνει λιγότερα χρήματα και το 20% περισσότερα και ορισμένοι πάρα πολλά περισσότερα και αυτό πρέπει να το δούμε στο μέλλον».

Το θέμα των συντάξεων

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε εν συνεχεία στο θέμα των συντάξεων και τη μείωσή τους, όπως επίσης και στην πιθανότητα επαναδιαπραγμάτευσης μετά το τέλος του μνημονίου.

«Δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης μέχρι τον Αύγουστο γιατί μέχρι τότε είμαστε προσηλωμένοι στην έξοδο από τα Μνημόνια. Από εκεί και πέρα το θέμα είναι υπαρκτό και θα τεθεί. Μετά την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια θα πρέπει προφανώς να τεθεί το θέμα των συντάξεων γιατί έχουν αλλάξει και τα πραγματικά δεδομένα. Ο δικός μου νόμος προέβλεπε ότι η προσωπική διαφορά δεν θα κοπεί. Έξι μήνες μετά στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης ήρθε ο εκβιασμός από το ΔΝΤ που είπε ότι ο ΕΦΚΑ θα είναι ελλειμματικός αν συνεχίζετε να δίνετε προσωπική διαφορά και τότε καταργήθηκε αυτό που προβλεπόταν στο δικό μου νόμο. Η βάση του εκβιασμού, όμως, ότι ο ΕΦΚΑ δεν θα είναι πλεονασματικός αποδείχθηκε πλήρως ανακριβής και από την άλλη υπερκαλύψαμε τα πλεονάσματα».

«Είναι χαζό να ασχολούμαστε με τις δημοσκοπήσεις»

Τέλος κληθείς να σχολιάσει τις δημοσκοπήσεις και ειδικά αυτή της Public Issue ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «για τη δημοσκόπηση των 19 μονάδων διαφορά έχω προβληματισμό ότι τον τελευταίο διάστημα έχουμε δημοσκοπήσεις με διαφορές 4-11 μονάδων και όλες δείχνουν την ψαλίδα να μικραίνει. Όταν μια μόνο εταιρεία εμφανίζει διαφορά που είναι διπλάσια είναι αντίθετη με όλες τις τάσσεις και το συνδυάζω με το ιστορικό της εταιρείας που εμφάνιζε συστηματικά τον ΣΥΡΙΖΑ πίσω από τη ΝΔ, δεν τη πιστεύω τη δημοσκόπηση αυτή. Μου φαίνεται λίγο χαζό να ασχολούμαστε με τις δημοσκοπήσεις».