Κατρούγκαλος: «Η αλληλεγγύη είναι κάτι που χρειαζόμαστε στην Ε.Ε.»

Την αλληλεγγύη που επέδειξαν οι «27» στην Κύπρο χαιρέτισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στη διάρκεια της συνάντησής του με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ε.Ε. για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ.

«Η Κύπρος χρειάζεται την αλληλεγγύη των ‘27’, την οποία της την έδωσαν και θα πρέπει έτσι να συνεχίζει να γίνεται και στο επίπεδο του ευρωπαϊκού και του διεθνούς Δικαίου που αποτελούν τη βάση κάθε διμερούς και πολυμερούς σχέσης» ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση.

«Η αλληλεγγύη είναι κάτι που χρειαζόμαστε» υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος τόσο στο ζήτημα της Ιρλανδίας, όσο και στο προσφυγικό, στο οποίο – όπως υπογράμμισε – όλες οι χώρες θα πρέπει, εφόσον είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να έχουν σεβασμό στα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις τους.

Για το Brexit

Σε ό,τι αφορά στο Brexit ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι η Ελλάδα δεν ήθελε από την αρχή να έχει η διαδικασία της διαπραγμάτευσης «τιμωρητικά χαρακτηριστικά». «Δεν θέλαμε το μήνυμα να είναι ότι όποια χώρα φεύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση τιμωρείται, γιατί αυτό που θέλουμε είναι τα κράτη – μέλη να παραμένουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακριβώς γιατί θεωρούν ότι το ευρωπαϊκό όνειρο είναι ένα όνειρο που πρέπει να το υπηρετούμε για το καλό των λαών και των πολλών» είπε.

Εξήρε παράλληλα τον ρόλο του κ. Μπαρνιέ, ο οποίος – όπως παρατήρησε – «εξασφάλισε την ενότητα και προσπάθησε με κάθε τρόπο να έχουμε μια συμφωνία».

«Και πράγματι έχουμε μια καλή συμφωνία, που είναι η μοναδική που μπορεί αυτή τη στιγμή να γίνει αποδεκτή για να αποφύγουμε το χειρότερο δυνατό σενάριο, που είναι το σενάριο του ‘no deal’, της εξόδου, δηλαδή, της Μεγάλης Βρετανίας χωρίς συμφωνία» πρόσθεσε. Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα ότι «θα έχουμε μία τέτοια συμφωνία που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ‘27’, αλλά, και στο βαθμό που αυτό είναι δυνατόν, και τα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου» αν και όπως έσπευσε να προσθέσει, οποιοσδήποτε φεύγει από ένα ‘κλαμπ’ δεν μπορεί να έχει τα δικαιώματα αυτών που παραμένουν.