Κατρούγκαλος: «Σλαβομακεδόνες δεν τους λέγαμε τόσα χρόνια;»

Στις εξελίξεις στο Σκοπιανό, το συλλαλητήριο, τα περί «ακροδεξιών» και τον «μπεσαλή» Πάνο Καμμένο αναφέρθηκε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στον Focus fm. Μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η Ελλάδα πρέπει να βρει λύση στο όνομα του γειτονικού κρατιδίου, καθώς αυτό υπαγορεύει το διεθνές δίκαιο.

«Τους έχουν αναγνωρίσει 140 χώρες»

«Το τέλμα επιδεινώνει την κατάσταση, ειδικά όταν έχει διαμορφωθεί ένα αρνητικό status quo. Σας μην ξεχνάμε ότι 140 χώρες έχουν ήδη αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ ως Μακεδονία», δήλωσε για το Σκοπιανό ο κ. Κατρούγκαλος.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα, ως χώρα που σέβεται το διεθνές δίκαιο, οφείλει να δώσει λύση στο πρόβλημα και να μην «παγώνει» τις εξελίξεις. Ανέφερε, μάλιστα, ότι το 2011 η Ελλάδα καταδικάστηκε στη Χάγη για το συγκεκριμένο ζήτημα και ενδεχόμενη καθυστέρηση μόνο αρνητικές συνέπειες θα έχει για τη χώρα μας.

Παράλληλα, καταδίκασε όσους προσδοκούν σε μία μελλοντική διάλυση του γειτονικού κρατιδίου, προκειμένου να «καρπωθεί» μέρος του (και) η χώρα μας.

Μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «το 1977 δεχθήκαμε όλοι να αναγνωρίσει ο ΟΗΕ μακεδονική γλώσσα», ενώ πρόσθεσε ότι ανέκαθεν οι Έλληνες ανέφεραν τους Σκοπιανούς ως «Σλαβομακεδόνες», ακόμη και πριν τη διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας.

«Σημαντικό πώς τίθεται το ερώτημα στις δημοσκοπήσεις»

Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν επιθυμεί τη χρήση του όρου «Μακεδονία» από τα Σκόπια, απάντησε ότι «προφανώς η κοινή γνώμη απαντά αυθόρμητα» και υποστήριξε ότι παίζει ρόλο και το πώς τίθεται το ερώτημα. «Αν ρωτούσαμε τον κόσμο τι προτιμά, το σκέτο ‘Μακεδονία’ ή μία σύνθετη ονομασία, θα είχαμε διαφορετικά αποτελέσματα», εξήγησε.

«Δεξιά στροφή της Νέας Δημοκρατίας»

Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε, επίσης, ότι βλέπει «δεξιά στροφή» της Νέας Δημοκρατίας. «Αυτά που λέει ο κ. Γεωργιάδης, τα λέει πλέον και ο κ. Κικίλιας και ο κ. Βρούτσης. Βλέπω δεξιά στροφή της ΝΔ. Εντάξει, αν η ΝΔ θέλει να γίνει ΛΑΟΣ, αυτό είναι άλλο πράγμα», είπε χαρακτηριστικά.

«Μπεσαλής και πατριώτης ο Καμμένος»

Ερωτηθείς για τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος εκφράζει απόψεις που χαρακτηρίζονται «ακροδεξιές» από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι «δεν είναι ακροδεξιός», αλλά «μπεσαλής», «πατριώτης» και «αξιοπρεπής κυβερνητικός σύμμαχος».

Διευκρίνισε, επίσης, ότι δεν είχε χαρακτηρίσει ακροδεξιούς όλους όσους είχαν συμμετάσχει στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, αλλά κάποιους εκ των οργανωτών και ομιλητών. «Διακρίνω σαφώς τον άνθρωπο που πάει στα συλλαλητήρια και έχει και μία περίοδο μνημονίων για τα οποία θέλει να διαμαρτυρηθεί, από κάποιους ομιλητές στα συλλαλητήρια».

«Θα έφριττα αν πήγαινα στο συλλαλητήριο»

Ο κ. Κατρουγκαλος ξεκαθάρισε ότι δε θα πάει στο συλλαλητήριο της Αθήνας, στις 4 Φεβρουαρίου, καθώς θα «έφριττε» από όσα θα άκουγε σε αυτό, «μετά την εμπειρία της Θεσσαλονίκης».

Όσον αφορά την αλλαγή στάσης της Εκκλησίας στο θέμα των συλλαλητηρίων, υποστήριξε ότι η Εκκλησία «πρέπει να ακούγεται ως κοινωνική δύναμη, δικαίωμά της τι θέλει να κάνει, να μη γυρίσουμε όμως στο παρελθόν, που κάποιοι ήθελαν να κάνουν την Εκκλησία κόμμα».

Μπορείτε να ακούσετε όλη τη συνέντευξη εδώ: