Κεραμέως: «Ο Τσίπρας προσπαθεί να εξαγοράσει την ψήφο των πολιτών»

Προεκλογικά επιδόματα χαρακτήρισε η Νίκη Κεραμέως τα τελευταία μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι προσπαθεί λίγες μέρες πριν από τις εκλογές να εξαγοράσει την ψήφο, θέλοντας να εξαρτώνται οι πολίτες από αυτόν.

«Αυτή η κυβέρνηση είναι ικανή να δώσει κι άλλα μέχρι την Κυριακή, προκειμένου να προσπαθήσει να πείσει τους πολίτες να την ψηφίσουν. Δεν θα εκπλαγώ αν δω μέχρι την Παρασκευή και τις συντάξεις του Ιουλίου να δίνονται», δήλωσε χαρακτηριστικά η τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ., τονίζοντας για τη «13η σύνταξη» ότι «και ο συνταξιούχος το κατάλαβε με πολύ σκληρό τρόπο ότι δεν πρόκειται παρά για ένα προεκλογικό επίδομα».

Η κα Κεραμέως υποστήριξε μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», ότι «ο κ. Τσίπρας έρχεται μέρες πριν από την κάλπη και απεγνωσμένα δίνει επιδόματα για να εξαγοράσει την ψήφο των πολιτών. Εισέπραξε μια πολύ μεγάλη αποδοκιμασία από τους συνταξιούχους που πήγαν στα ATMs, περίμεναν να δουν την 13η σύνταξη και είδαν 200 ευρώ. Βεβαίως και τα 200 ευρώ και κάθε βοήθεια είναι πολύτιμη, αλλά δεν μπορεί κατ’ αυτόν τον τρόπο να επιχειρεί να εξαγοράζει τους πολίτες. Έχουν αξιοπρέπεια».

«Η συμμετοχή στις ευρωεκλογές πρέπει να είναι υψηλή»

Σε ό,τι αφορά το διακύβευμα των ευρωεκλογών επισήμανε ότι «πρέπει η συμμετοχή να είναι πάρα πολύ υψηλή, πέρα και πάνω από τα κόμματα, καθώς η συμμετοχή είναι δημοκρατία, πρέπει ο κόσμος να πάει να ψηφίσει».

Πρόκειται για ψήφο αποδοκιμασίας της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και επιδοκιμασίας της πρότασης της Ν.Δ. τόνισε.

«Πρέπει να δούμε πώς θα βγούμε από το τέλμα»

Κληθείσα δε να σχολιάσει την αξιολόγηση της απόδοσης του προγραμμάτων του ΔΝΤ από το Εκτελεστικό του Συμβούλιο και την αναφορά σε εσφαλμένο τρόπο προσέγγισης στο αρχικό στάδιο του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η τομεάρχης της ΝΔ παρατήρησε: «Λάθη έχουν γίνει πολλά σε όλη αυτή τη διαδικασία προσαρμογής της χώρας μας στην οικονομική κρίση. Το θέμα είναι πώς θα δούμε μπροστά, πώς θα βγούμε από το τέλμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εφόσον εκλεγεί πρωθυπουργός, την επομένη της εκλογής θα ξεκινήσει μία συστηματική και σε βάθος προσπάθεια για να ξαναχτίσει την αξιοπιστία της χώρας, με βασικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα με ουσιαστικές φοροελαφρύνσεις για να δώσει ώθηση στην ιδιωτική οικονομία και να πάρει πάλι μπρος η ανάπτυξη. Θα τα κάνει αυτά και σε ένα βάθος χρόνου, εφόσον θα έχει ξαναχτίσει την αξιοπιστία της χώρας θα πάει στους δανειστές και θα διαπραγματευτεί καλή τη πίστει, προκειμένου να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα που είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη».

«Η ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα παραμένει εσωστρεφής»

Σχετικά, εξάλλου, με τη συμπερίληψή της σε άρθρο των Financial Times στις έξι γυναίκες που ανοικοδομούν το μέλλον της Ελλάδας, ώστε να ανακτήσει τη θέση της διεθνώς και την άποψή της που φιλοξενείται και αναφέρει ότι η «ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα παραμένει εσωστρεφής, συγκρινόμενη με την υπόλοιπη Ευρώπη, και υπερβολικά συγκεντρωτική», η κα Κεραμέως εξήγησε:

«Έχουμε ένα από τα πιο υπερσυγκεντρωτικά συστήματα παιδείας στην Ευρώπη, έχουμε εξουσίες, οι οποίες ανήκουν αυτή τη στιγμή στον υπουργό παιδείας και δεν θα έπρεπε να ανήκουν. Θεωρούμε αδιανόητο ότι ο υπουργός Παιδείας να πρέπει να εγκρίνει το κάθε προπτυχιακό και το κάθε μεταπτυχιακό πρόγραμμα του κάθε πανεπιστημίου της χώρας. Πού αλλού γίνεται αυτό;» αναρωτήθηκε.

Η κα Κεραμέως πρόσθεσε ότι «θα καταβάλουμε σοβαρή προσπάθεια να γίνει αποκέντρωση, να μεταβιβαστούν αρμοδιότητες από το υπουργείο και τον υπουργό Παιδείας στις φυσικές δομές, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Θέλουμε να δείξουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς, θέλουμε να γίνει πράξη ουσιαστικά το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων».