ΚΘΒΕ: «Μέλη του Ιερού Λόχου διέκοψαν την παράσταση “Πυρκαγιές”»

Την παράσταση του έργου «Πυρκαγιές» του Λιβανοκαναδού, διευθυντή του θεάτρου «La Colline» του Παρισιού, Ουαζντί Μουαουάντ, που παρουσιάζεται στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου του ΚΘΒΕ διέκοψε χθες, λίγη ώρα μετά την έναρξη της (στη διάρκεια της πρώτης σκηνής), τετραμελής ομάδα ανδρών – μελών του «Ιερού Λόχου» διαμαρτυρόμενοι για την «εξύβριση των Θείων» που κάνει, σύμφωνα με το κείμενο του έργου, όπως ισχυρίζονται, ο ηθοποιός Ορέστης Χαλκιάς, υποδυόμενος αγανακτισμένο νεαρό.

Οι τέσσερις άνδρες μπήκαν στο θέατρο κανονικά, αφού έκοψαν εισιτήριο και στη διάρκεια της «επίμαχης» σκηνής σηκώθηκαν από τις θέσεις τους κι επιτέθηκαν λεκτικά στον ηθοποιό.

Η παράταση διακόπηκε για λίγα λεπτά, οι υπόλοιποι θεατές διαμαρτυρήθηκαν ζητώντας την απομάκρυνση των διαμαρτυρόμενων , κλήθηκε η Αστυνομία – η οποία όμως δεν χρειάστηκε να επέμβει καθώς τα τέσσερα μέλη του «Ιερού Λόχου» αποχώρησαν.
Μια ώρα περίπου αργότερα στην ιστοσελίδα του «Ιερού Λόχου» αναρτήθηκε η «είδηση» συνοδευόμενη από σχετικό βίντεο από το γεγονός.

Η παράσταση συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε κανονικά.

Ανακοίνωση της Αντιπροσωπευτικής Επιτροπής των Ηθοποιών του ΚΘΒΕ

H Αντιπροσωπευτική Επιτροπή των Ηθοποιών του ΚΘΒΕ καταδικάζει τη φασιστική παρέμβαση και διακοπή της θεατρικής παράστασης του έργου «Πυρκαγιές» από τα μέλη της οργάνωσης «Ιερός Λόχος».

Η τέχνη δεν επιδέχεται φίμωση! Μέσω της τέχνης παλεύουμε για την ελευθερία της έκφρασης! Οποιαδήποτε φασιστική πρόκληση θα μας βρίσκει απέναντι! Όχι στη λογοκρισία, όχι στο φασισμό!

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

«Την εισβολή των ακροδεξιών» στη χθεσινή παράσταση «Πυρκαγιές» του ΚΘΒΕ, στο Βασιλικό Θέατρο, καταδικάζει με σημερινή του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.

«Το απεχθές πρόσωπο του φασισμού αντίκρισαν χθες οι θεατές της παράστασης “Πυρκαγιές” στο Βασιλικό θέατρο, όταν τέσσερα μέλη του ακροδεξιού Ιερού Λόχου τη διέκοψαν επειδή -κατά τη γνώμη τους- υβρίζει τα Θεία. Όμως, η καλύτερη απάντηση στην πρόκληση ήταν η απαξίωσή τους από τους θεατές, οι οποίοι τους απομόνωσαν και τους αγνόησαν», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης», σημειώνεται, «καταδικάζει την εισβολή των ακροδεξιών στο θέατρο και τη διακοπή της παράστασης και χαιρετίζει τη δημοκρατική στάση των θεατών, οι οποίοι έδωσαν ηχηρή απάντηση στους νοσταλγούς του ολοκληρωτισμού».