Κινητοποίηση Μακρόν για εθνική διαβούλευση

Αποφασισμένος να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος σημειώνει ελεύθερη πτώση στις δημοσκοπήσεις, θα χαράξει σήμερα το πλαίσιο της “μεγάλης εθνικής διαβούλευσης” που υποσχέθηκε στα “κίτρινα γιλέκα”, για να δώσει ένα τέλος στην χειρότερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει από τότε που ανέλαβε καθήκοντα, λαμβάνοντας υπόψη τις κοινωνικές τους διεκδικήσεις.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στις 18:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδος) με πολλά μέλη της κυβέρνησής του, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, προκειμένου, όπως εξήγησε χθες, να “οριστικοποιηθούν και να αποσαφηνιστούν” οι κανόνες αυτής της εθνικής δημόσιας συζήτησης και να τους ανακοινώσει στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης.

Γι’αυτόν τον λόγο ανέτρεψε το πρόγραμμά του, ματαιώνοντας ταξίδι του στο Μπιαρίτς για την έναρξη της γαλλικής προεδρίας της G7 όπου θα εκφωνούσε και ομιλία για τις διπλωματικές προτεραιότητες της Γαλλίας για το 2019.

Οι λεπτομέρειες της “μεγάλης διαβούλευσης” παραμένουν προς το παρόν ασαφείς. Η δημόσια αυτή συζήτηση, την οποία ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν στην ομιλία του της 10ης Δεκεμβρίου, την επομένη της κινητοποίησης των “κίτρινων γιλέκων” που αμαυρώθηκε από βίαια επεισόδια, θα διαρκέσει ως την 1η Μαρτίου σε όλη τη Γαλλία.

Η συζήτηση αυτή θα στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στους δημάρχους, οι οποίοι παρουσιάζονται από την εξουσία ως οι αιρετοί που βρίσκονται πιο κοντά στα κοινωνικά αιτήματα των Γάλλων, και θα περιλάβει πολλά τοπικά ραντεβού.

Τέσσερα μεγάλα θέματα (οικολογική μετάβαση, φορολογία, οργάνωση του κράτους, δημοκρατία και κοινωνία των πολιτών) έχουν οριστεί για τις συνομιλίες αυτές κατά τις οποίες μπορεί να θιγεί και το θέμα της μετανάστευσης. Ωστόσο μια διεκδίκηση έχει σαφώς κερδίσει έδαφος τις τελευταίες ημέρες μεταξύ των “κίτρινων γιλέκων”: το δημοψήφισμα με πρωτοβουλία των πολιτών ή λαϊκό δημοψήφισμα.

Ο Εντουάρ Φιλίπ έχει δηλώσει κατ’αρχήν υπέρ του δημοψηφίσματος αυτού, αλλά “όχι υπό οποιουσδήποτε όρους”.

Ο Μακρόν θα συναντηθεί εξάλλου στο Μέγαρο των Ηλυσίων στις 16:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδος) με “το σύνολο των ασφαλιστικών φορέων και των ιδιωτικών” για να τους κινητοποιήσει υπέρ της αγοραστικής δύναμης.

Πρόκειται για την τρίτη τέτοιου είδους συνάντηση που θα έχει έπειτα από αυτές που είχε με στελέχη των τραπεζών στις 11 Δεκεμβρίου και με στελέχη των επιχειρήσεων την επομένη. Η κυβέρνηση τους ζητεί “μια συγκεκριμένη προσπάθεια” που να συμπληρώνει τα μέτρα που θα υλοποιήσει με στόχο να αντιμετωπιστεί η πιο σοβαρή κοινωνική κρίση που έχει ξεσπάσει από τότε που άρχισε την πενταετή θητεία της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ