«Κληρώνει» για το Brexit – Δραματική έκκληση Μέι

Στις Βρυξέλλες είναι στραμμένα τα βλέμμα, καθώς στην πρωτεύουσα του Βελγίου πραγματοποιείται η κρίσιμη σύνοδος κορυφής για το Brexit. Την έκτακτη σύνοδο συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουρκ, ύστερα από συνεννόηση με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ.

Σε αυτήν συμμετέχουν όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Αντικείμενο της συνόδου είναι η έγκριση του σχεδίου συμφωνίας για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και του σχεδίου πολιτικής διακήρυξης η οποία περιγράφει το πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης ΕΕ και της Βρετανίας.

Το πρόγραμμα της συνόδου (ώρα Ελλάδας):

09:30 Αφίξεις ηγετών.

10:30 Ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.

11:00 Συνεδρίαση εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

12:00 Συνάντηση με την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέϊ.

13:00 Κοινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

Δραματική έκκληση Μέι στους Βρετανούς πολίτες

Εν τω μεταξύ, με ανοιχτή επιστολή της προς τους Βρετανούς πολίτες, η Τερέζα Μέι απηύθυνε σήμερα δραματική έκκληση να στηρίξουν τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η ίδια με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ώρα που ακόμη και η υποστήριξη από το ίδιο της το κόμμα φαίνεται να εξαφανίζεται.

Στην επιστολή της, η Βρετανίδα πρωθυπουργός δηλώνει, ότι θα διεξάγει μια εκστρατεία «ψυχή τε και σώματι» για να περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο τη συμφωνία της για το Brexit.

Ωστόσο, αυτή η προοπτική φαντάζει ολοένα και πιο απίθανη, με δεδομένη την αντίθετη στάση βουλευτών από το Συντηρητικό Κόμμα της, καθώς και του μικρού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο στηρίζει την πρωθυπουργό της Βρετανίας.

«Θα είναι μια συμφωνία προς το εθνικό μας συμφέρον, μια που αποφέρει αποτελέσματα για όλη τη χώρα μας και όλους τους πολίτες μας, είτε ψηφίσατε υπέρ της παραμονής (Remain), είτε υπέρ της αποχώρησης (Leave)», τόνισε μεταξύ άλλων.

Η Τερέζα Μέι προτρέπει επίσης τους Βρετανούς, να ξεκινήσουν μια νέα εποχή πολιτικής ενότητας όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από το μπλοκ στις 29 Μαρτίου του 2019 και να αφήσουν στην άκρη την πικρή αντιπαράθεση που προκάλεσε το Brexit.

«Θέλω αυτή να είναι η στιγμή ανανέωσης και συμφιλίωσης για όλη μας τη χώρα. Θα πρέπει να σημάνει τη στιγμή που αφήνουμε στην άκρη τις ταμπέλες “Leave” και “Remain” μια και καλή και να έρθουμε ξανά κοντά ως ένας λαός», αναφέρει χαρακτηριστικά.