Κοζάνη: Ομόφωνα αθώοι 8 στελέχη του ΣΔΟΕ δυτ. Μακεδονίας για παράβασης καθήκοντος

Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κοζάνης τα 8 στελέχη του ΣΔΟΕ δυτικής Μακεδονίας που κατηγορήθηκαν για παράβαση καθήκοντος στην υπόθεση των εικονικών τιμολογίων και έργων της πρώην νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Γρεβενών.

Η ακροαματική διαδικασία διήρκεσε δύο ημέρες και κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισης συνάδελφοι των κατηγορουμένων, αλλά και η Οικονομική επιθεωρήτρια που διενήργησε τον έλεγχο και συνέταξε το πόρισμα που ενοχοποιούσε τα 8 στελέχη του ΣΔΟΕ.

Η  υπόθεση

Οι οκτώ υψηλόβαθμοι υπάλληλοι κατηγορούντο ότι την επίμαχη περίοδο 2013 -2015 μετά τον έλεγχο που πραγματοποίησαν στην υπόθεση των εικονικών έργων της πρώην νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Γρεβενών και των εικονικών τιμολογίων του ιδιώτη που εξέδωσε για τα παραπάνω έργα, δεν καταλόγισαν, ως όφειλαν, τα πρόστιμα που προβλέπονται στον παραλήπτη του εικονικού τιμολογίου που ήταν η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Γρεβενών.

Οι υπάλληλοι ισχυρίστηκαν ότι την ίδια χρονική περίοδο ερευνούσαν μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, πλαστών τιμολογίων, διακίνησης μαύρου χρήματος, με μεγάλο φορολογικό συμφέρον για το ελληνικό Δημόσιο και άφησαν για αργότερα την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης υπόθεσης κρίνοντας ότι υπήρχαν περιθώρια από την ημερομηνία παραγραφής των φορολογικών αδικημάτων που είχαν τελεστεί.

Πρότεινε απαλλαγή η εισαγγελέας

Η εισαγγελέας, στην αγόρευσή της, αναγνώρισε ότι μπορεί να τελέστηκαν παραβάσεις αλλά παράβαση καθήκοντος με σκοπό να ωφεληθούν οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι όσο και η πρώην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Γρεβενών δεν υπήρξε και πρότεινε την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων. Στο ίδιο μήκος κλίματος κινήθηκαν και οι συνήγοροι υπεράσπισης, ενώ στο τέλος οι δικαστές έκαναν δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως και ψήφισαν ομόφωνα την αθώωση όλων των κατηγορουμένων από τα αδικήματα. Στην αίθουσα του δικαστηρίου επικράτησε ανακούφιση από τους δεκάδες φίλους και συναδέλφους των στελεχών του πρώην ΣΔΟΕ που παρακολούθησαν την ακροαματική διαδικασία.

Καταλογίστηκε πρόστιμο

Το πρόστιμο που καταλογίστηκε τελικά στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση Δυτικής Μακεδονίας ως κληρονόμο της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Γρεβενών είναι 3.500 ευρώ και το έχουν ήδη παραλάβει για διευθέτηση οι οικονομικές υπηρεσίες της περιφέρειας. Το ποινικό μέρος της υπόθεσης που αφορά τον πρώην νομάρχη Γρεβενών Δημοσθένη Κουπτσίδη που πλήρωνε τα εικονικά τιμολόγια και τον επιχειρηματία που τα εξέδιδε, έπειτα από αναβολή θα εκδικαστεί στις 27 Σεπτεμβρίου 2018.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ