Κουμουτσάκος: «Αποδέχθηκε το ΥΠΕΞ διάλογο άνευ όρων με την Τουρκία;»

Δύο καίρια ερωτήματα προς τον Νίκο Κοτζιά και την κυβέρνηση απευθύνει ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ασκώντας κριτική στον υπουργό Εξωτερικών, για τη δήλωση – απάντησή του προς τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και την παρουσία του στη Σμύρνη.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ ρωτά εάν η ελληνική πλευρά δέχτηκε την έναρξη διαλόγου άνευ όρων με τη γειτονική χώρα και αν σκοπεύει να συζητήσει τουρκικές αξιώσεις.

Αναλυτικά η δήλωση που έκανε ο κ. Κουμουτσάκος:

«Πριν από τρεις ημέρες ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών, κ. Τσαβούσογλου, ζήτησε διάλογο Ελλάδας – Τουρκίας χωρίς όρους και έναρξη υψηλόβαθμων επισκέψεων μεταξύ των δύο χωρών, επαναλαμβάνοντας ταυτοχρόνως τις πάγιες θέσεις της Άγκυρας σε όλο το εύρος των αξιώσεών της.

Στα όσα προκλητικά είπε, καμία αντίδραση δεν υπήρξε από την πλευρά του ελληνικού Υπουργείου των Εξωτερικών, παρά μόνον η αντίδραση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και της κοινής γνώμης.

Σήμερα, ο ΥΠΕΞ κ. Κοτζιάς, ανταποκρινόμενος στο αίτημα Τσαβούσογλου έσπευσε να μεταβεί στη Σμύρνη για να συναντήσει τον ομόλογό του, ο οποίος συνέχισε τις αντιπαραγωγικές δηλώσεις.

Προκύπτουν συνεπώς δύο θεμελιώδη ερωτήματα:

  1. Έχει αποδεχθεί η ελληνική πλευρά την έναρξη διαλόγου χωρίς όρους; Έχει παραιτηθεί, δηλαδή, από την πάγια ελληνική θέση ότι το διεθνές δίκαιο αποτελεί βάση οποιαδήποτε συζήτησης;
  2. Έχει αποδεχθεί να συζητήσει τουρκικές αξιώσεις που η Ελλάδα παγίως απέρριπτε ως παντελώς ανυπόστατες;».