INTIME

“Έχουμε κυβέρνηση αλαζονείας και όχι ευθιξίας”

Του Χρήστου Τσαλικίδη

Κυβέρνηση αλαζονείας και όχι ευθιξίας αποκάλεσε τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα το πρωί στον Real Fm. Με αφορμή την πρόσφατη διακοπή της υδροδότησης στη Θεσσαλονίκη, αλλά και τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής, ο πρόεδρος της Νέα Δημοκρατίας υπενθύμισε το έλλειμμα της κυβέρνησης στο να αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη.

«Προφανώς δεν περίμενα τίποτα περισσότερο στο ζήτημα αυτής της πρωτοφανούς διακοπής της υδροδότησης της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ελλάδος» σχολίασε, μπαίνοντας στην ουσία της συζήτησης που αφορά το μέλλον των δημόσιων υποδομών και ποιος είναι ο τρόπος με τις οποίες μπορούμε να τις υποστηρίξουμε και να τις συντηρήσουμε.

«Να μπει στρατηγικός επενδυτής στην ΕΥΑΘ και την ΕΥΔΑΠ»

«Αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις αυτές, όντας κρατικές, δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα και – τολμώ να πω – δεν έχουν και το κίνητρο να το κάνουν. Κατά συνέπεια, είμαι υπέρμαχος της λογικής ότι και στην ΕΥΑΘ και στην ΕΥΔΑΠ πρέπει να μπει στρατηγικός επενδυτής. Ταυτόχρονα, όμως, με μία ισχυρή εποπτική Αρχή, η οποία θα ρυθμίζει ζητήματα τιμολογιακής πολιτικής και θα διασφαλίζει ότι το νερό δεν θα γίνει αντικείμενο στενής οικονομικής εκμετάλλευσης» σημείωσε.

Για το μείζον θέμα της ασφάλειας στις γειτονιές των μεγάλων πόλεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης τράβηξε διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην αυτοάμυνα και την αυτοδικία.

«Δουλειά του κράτους και της αστυνομίας να προστατεύει τους πολίτες»

«Είναι η δουλειά της αστυνομίας και του κράτους να προστατεύσει τους πολίτες και δεν υπάρχει τίποτα πιο επικίνδυνο από το να τραβήξει κανείς όπλο και να μην ξέρει ή να μην είναι αποφασισμένος να το χρησιμοποιήσει. Το λέω αυτό διότι δεν ξέρουμε ποτέ σε μία ληστεία ποιον έχουμε απέναντί μας. Ένα, λοιπόν, είναι η νομική κατοχύρωση του δικαιώματος της αυτοάμυνας. Και είναι κάτι τελείως διαφορετικό να προτρέπουμε τους πολίτες σε αυτή την κατεύθυνση. Δεν θα κινηθώ σε αυτή τη λογική.

Είμαι πάρα, πάρα πολύ ξεκάθαρος: Είναι δουλειά της αστυνομίας και του Κράτους να προστατεύσει τους πολίτες. Από την άλλη, εάν το πλαίσιο για την αυτοάμυνα -το τονίζω- όχι την αυτοδικία, χρήζει μίας επικαιροποίησης, αυτό είναι κάτι το οποίο μπορούμε να το δούμε. Αλλά σε καμία -σε καμία απολύτως περίπτωση- δεν θα προέτρεπα τους πολίτες, όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με σκληρούς ποινικούς και με πολύ δύσκολες καταστάσεις, να αισθάνονται ότι μπορούν να χειριστούν αυτές τις δύσκολες καταστάσεις παίρνοντας οι ίδιοι το νόμο στα χέρια τους».

Σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα επανέλαβε ότι επιλέγει συνειδητά να κρατά μια υπεύθυνη στάση. «Δεν χρησιμοποίησα ποτέ τα θέματα εξωτερικής πολιτικής για εσωτερική πολιτική κατανάλωση. Και αν φτάνω στο σημείο να χρησιμοποιήσω τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησα σήμερα, το κάνω με πλήρη αίσθηση των όσων λέω και επειδή αντιλαμβάνομαι πλήρως ποιο είναι σήμερα το εθνικό διακύβευμα» επισήμανε.

«Εγώ δεν παίζω με τα εθνικά θέματα»

Πρόσθεσε δε πως δίνει καθημερινά το δικό του αγώνα για να επιστρέψουν στην πατρίδα μας οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στην Τουρκία. «Από την πρώτη στιγμή, δώσαμε το δικό μας αγώνα για να επιστρέψουν οι δυο αξιωματικοί στην Πατρίδα μας. Το έκανα στο εξωτερικό, το έκανα στις Ηνωμένες Πολιτείες, το έκανα στο Κατάρ, το έκανα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Το οποίο -σας θυμίζω- πρώτο έβγαλε ανακοίνωση, συμπαρασύροντας με αυτόν τον τρόπο και τη Σύνοδο Κορυφής, θέτοντας το ζήτημα των δυο αξιωματικών σε πρώτη προτεραιότητα. Εγώ δεν παίζω με τα εθνικά θέματα. Γιατί θα ήταν πάρα πολύ εύκολο, σε μια κοινωνία της οποίας τα νεύρα είναι ήδη αρκετά τεντωμένα, να απευθυνθώ στα εθνικά πατριωτικά αισθήματα των Ελλήνων. Βλέπετε ότι δεν το κάνω και ζητώ αυτοσυγκράτηση από όλους. Και όταν λέω όλους, δεν εννοώ μόνο τους πολιτικούς. Εννοώ και τους δημοσιογράφους, εννοώ και πρωτοσέλιδα εφημερίδων τα οποία μας παρουσιάζουν περίπου στα όρια πολέμου με την Τουρκία. Ούτε αυτά είναι χρήσιμα. Έχουμε τουριστική περίοδο, η οποία έρχεται μπροστά μας. Υπάρχει πράγματι μια αυξημένη ένταση, δεν την υποτιμώ».

«Στην Κυβέρνηση ο καθένας έχει τη δική του στρατηγική»

Συνέστησε πάντως ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση και ενότητα, χαρακτηριστικά τα οποία δεν διακρίνει στη σημερινή κυβέρνηση. «Καταρχάς δεν διαθέτει εσωτερική ενότητα, να το τονίσω αυτό. Είναι μια Κυβέρνηση  όπου ο καθένας έχει τη δική του ατομική στρατηγική. Και όπου ο κύριος Τσίπρας είναι ένας αδύναμος Πρωθυπουργός ο οποίος, μη μπορώντας να χειριστεί τον κ. Καμμένο και να τον αντικαταστήσει όπως θα έπρεπε να κάνει χθες, τον κρατάει στη θέση του, με αποτέλεσμα να μπλέκουμε σε αυτή τη διελκυστίνδα, την οποία μόλις περιέγραψα» κατέληξε.