Κυβέρνηση με… φυλακισμένους υπουργούς στην Καταλονία

Σχηματίστηκε το Σάββατο (19/5) η νέα περιφερειακή κυβέρνηση στην Καταλονία, στην οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, και δύο πρώην υπουργοί, οι οποίοι κρατούνται στις φυλακές, καθώς και ακόμη δύο που έχουν αυτοεξοριστεί μετά την απόπειρα απόσχισης από την Ισπανία.

Η ισπανική κυβέρνηση έχει τον τελευταίο λόγο

Ο αυτονομιστής Κιμ Τόρα, ο οποίος εξελέγη την περασμένη Δευτέρα, εξέδωσε ένα διάταγμα με το οποίο ονομάζει τα μέλη της νέας καταλανικής κυβέρνησης. Ωστόσο, ο σχηματισμός της περιφερειακής κυβέρνησης μπορεί να μπλοκαριστεί από τη Μαδρίτη.

Η ισπανική κυβέρνηση εξακολουθεί ουσιαστικά να ασκεί την κηδεμονία της περιφέρειας, την οποία επέβαλε στις 27 Οκτωβρίου 2017 κατά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας που έμεινε νεκρό γράμμα.

Από αυτήν εξαρτάται αν θα δημοσιοποιήσει τον κατάλογο αυτό στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ώστε η περιφερειακή κυβέρνηση να αναλάβει καθήκοντα. Κάτι τέτοιο, θα άρει αυτόματα την κηδεμονία η οποία επιβλήθηκε κατ΄εφαρμογήν του άρθρου 155 του Συντάγματος.

«Θα απορριφθεί από τα δικαστήρια»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Μαδρίτη, Ινίγο Μέντεθ ντε Βίγκο, δήλωσε την Παρασκευή (18/5) πως η συμπερίληψη φυλακισμένων πολιτικών στην κυβέρνηση της Καταλονίας θα απορριφθεί από τα δικαστήρια, τα οποία εμπόδισαν τις προσπάθειες να οριστούν φυλακισμένοι ή απόντες από την περιφέρεια ως υποψήφιοι για την προεδρία της περιφέρειας.

Δύο από τους 13 «συμβούλους» της περιφερειακής κυβέρνησης, ο Ζόρντι Τουρούλ και ο Ζοζέπ Ρουλ, είναι προφυλακισμένοι κοντά στη Μαδρίτη. Άλλοι δύο, ο Τόνι Κομίν και ο Λούις Πουίγκ, είναι αυτοεξόριστοι στο Βέλγιο, όπου κατέφυγαν με τον πρόεδρο Κάρλες Πουτζντεμόν, μετά την καθαίρεση της περιφερειακής κυβέρνησης.

Ο Τουρούλ και ο Ρουλ ανακοίνωσαν, μέσω Twitter, ότι αποδέχονται τα καθήκοντα που τους ανατέθηκαν.

Ο Κιμ Τόρα, που εξελέγη πρόεδρος από το καταλανικό κοινοβούλιο, επελέγη από τον αποπεμφθέντα προκάτοχό του, Κάρλες Πουτζντεμόν, τον οποίο εξακολουθεί να θεωρεί ως «τον νόμιμο πρόεδρο».

Ο Πουτζντεμόν παραμένει στη Γερμανία όπου η δικαιοσύνη αναμένεται να αποφανθεί για ένα αίτημα έκδοσης που κατέθεσε η ισπανική δικαιοσύνη, που θέλει να τον δικάσει για «εξέγερση» μαζί με άλλους αυτονομιστές ηγέτες για το ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία.

Το μήνυμα που στέλνει η Καταλονία

«Η σύνθεση της νέας καταλανικής κυβέρνησης είναι ένα σαφές μήνυμα πως θέλουν να συνεχίσουν τα προβλήματα, τη σύγκρουση και την πρόκληση», έγραψε ο επικεφαλής του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (PP) στη Καταλονία, Χαβιέρ Γκαρθία Αλμπιόλ, στο Twitter μετά την ανακοίνωση του Τόρα.

Το κόμμα Ciudadanos (Πολίτες), αντίπαλος του PP του Ραχόι, ζήτησε ήδη από τον πρωθυπουργό να μπλοκάρει τη διαδικασία.

«Υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να αρθεί (η κηδεμονία που προβλέπει) το άρθρο 155», έγραψε στο Twitter η επικεφαλής των Ciudadanos στην Καταλονία, Ινιές Αριμάδας.

Οι συνήγοροι των Ζορντί Τουρούλ και Ζοζέπ Ρουλ ζήτησαν οι πελάτες τους να αφεθούν προσωρινά ελεύθεροι προκειμένου να μπορέσουν να αναλάβουν τα καθήκοντά τους την ερχόμενη Τετάρτη 23 Μαΐου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ