Κυπριανού: «Η Ελλάδα το βασικότερο στήριγμα της Κύπρου»

Για την επικείμενη επίσκεψη του νέου υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου στην Αθήνα και τις σχέσεις των δύο χωρών μίλησε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

Όπως ανέφερε, η διήμερη επίσκεψη του Νίκου Χριστοδουλίδη και της κυπριακής αποστολής στην ελληνική πρωτεύουσα πραγματοποιείται «σε μια προσπάθεια να ενημερωθούμε από την ελληνική πολιτική ηγεσία, τον Έλληνα πρωθυπουργό πρωτίστως και το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας, για το ποιες είναι οι δικές τους πληροφορίες αναφορικά με το Κυπριακό, αλλά και πώς αντιλαμβάνονται την παραπέρα πορεία».

«Η Ελλάδα είναι το βασικότερο στήριγμά μας στην προσπάθεια μας για απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου», δήλωσε στο αεροδρόμιο, λίγο πριν την αναχώρησή του.

Όπως εξήγησε, «έχει τεράστια σημασία να έχουμε αυτήν τη συστηματική ανταλλαγή απόψεων. Την ίδια στιγμή θα διαβιβάσουμε τις δικές μας αναλύσεις, τις δικές μας απόψεις για το πώς εκτιμούμε ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε ότι επαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό με στόχο να βρεθεί λύση, η οποία να βασίζεται στο συμφωνημένο πλαίσιο και στις διαχρονικές αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου».

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ ανέφερε, επίσης, ότι έχουν διευθετηθεί κάποιες συναντήσεις με τουρκοκυπριακά πολιτικά κόμματα. «Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να συνεννοηθούμε μαζί τους, και στη συνέχεια θα δούμε ποιες άλλες πρωτοβουλίες θα αναλάβουμε, ώστε να συμβάλουμε στην προσπάθεια επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό».

Το πρόγραμμα Κυπριανού

Τη Δευτέρα (5/3) στις 18:00, ο κ. Κυπριανού θα γίνει δεκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό, ενώ το πρωί θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, τον γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον γ.γ. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Ρήγα.

Την Τρίτη, στις 13:15, ο κ. Κυπριανού θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Παυλόπουλο και θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, και τον αντιπρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Παναγιώτη Σγουρίδη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ