Κυρώσεις σε βάρος του Ιράν ανακοινώνει σήμερα ο Λευκός Οίκος

Τις κυρώσεις οι οποίες θα επιβληθούν εκ νέου σε βάρος του Ιράν πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα ο Λευκός Οίκος,  όπως διέταξε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Επί του αεροσκάφους με το οποίο επέστρεφε στην Ουάσινγκτον από το ταξίδι του στην Ασία, ο Πομπέο τόνισε σε δημοσιογράφους ότι η επανεπιβολή των κυρώσεων είναι «σημαντικό τμήμα των προσπαθειών μας να αντιμετωπίσουμε την κακόβουλη ιρανική δραστηριότητα».

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ότι η Ουάσινγκτον θα φροντίσει να «τηρηθούν» οι αμερικανικές κυρώσεις.

Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, οι κυρώσεις θα επανεπιβληθούν στις 00:01 την Τρίτη ώρα ανατολικής ακτής (07:01 ώρα Ελλάδας).

Πρώτο πακέτο κυρώσεων

Αυτό το πρώτο πακέτο κυρώσεων που θα επανέλθουν σε ισχύ αφορά τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και τις εισαγωγές πρώτων υλών, καθώς και τις αγορές στους τομείς των αυτοκινήτων και των αεροσκαφών.

Τον Μάιο, ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Τραμπ απέσυρε όπως είχε διαμηνύσει τις ΗΠΑ από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), τη συμφωνία που είχε συνάψει το Ιράν με τις μεγάλες δυνάμεις το 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, με βάση την οποία είχαν αρθεί οι αμερικανικές κυρώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP