Κόκκινος συναγερμός στο Καστελλόριζο

«Αστακός» το Καστελλόριζο από άνδρες του Στρατού και του Ναυτικού, καθώς στο Πεντάγωνο έχει σημάνει συναγερμός για πιθανή τουρκική απόβαση στο νησί.

Το δικό τους Γολγοθά ανεβαίνουν φέτος οι κάτοικοι της ακριτικής Μεγίστης, καθώς μετά από πολλά χρόνια νηνεμίας και ειρήνης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αισθάνονται ότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του «μετώπου». Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Εστία, ανώτερες πηγές του ΓΕΕΘΑ οι οποίες επισκέφθηκαν τις προηγούμενες μέρες το νησί μεταφέρουν την πληροφορία ότι αυτό δε δίνει την εικόνα ενός γραφικού τουριστικού νησιού το οποίο προσελκύει όπως τα προηγούμενα χρόνια ποιοτικό τουρισμό, αλλά την εικόνα μιας στρατοκρατούμενης περιοχής, ενός οχυρού, του οποίου η κυριαρχία πρέπει να διαφυλαχθεί πάση θυσία. Η παρουσία των ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεων, τόσο του Στρατού όσο και του Ναυτικού, είναι για πρώτη φορά τόσο εμφανής.

Ανοιχτά του λιμανιού περιπολεί μονίμως φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ είναι πιθανή και η αφανής παρουσία ενός εκ των δύο υποβρυχίων μας στην ευρύτερη περιοχή. Στο νησί επικρατεί μεγάλη ένταση, εγρήγορση και προβληματισμός, καθώς είναι διάχυτη η πεποίθηση μεταξύ των κατοίκων ότι οι Τούρκοι αναζητούν αφορμή για να πραγματοποιήσουν… απόβαση. Διαθέτουν άλλωστε δυνάμεις στην Αττάλεια και το Νταλαμάν, όπου βρίσκονται πλοία του στόλου τους και αεροπλάνα αντιστοίχως. Διάχυτη είναι επίσης η πεποίθηση ότι το φυσικό αέριο πάνω στο οποίο «κάθεται» το νησί είναι η αφορμή για την ένταση και τους διαξιφισμούς με τους γείτονες, που τα προηγούμενα χρόνια έκαναν… απόβαση εκεί μόνο με τις θαλαμηγούς της τουρκικής ελίτ.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις επικρατεί συναγερμός και ακμαίο ηθικό παρά την τουρκική κλιμάκωση. Η εκτίμηση που διατυπώνεται είναι ότι οι Τούρκοι μπορεί να επιδιώξουν αντιπερισπασμό υψηλής επικοινωνιακής και συμβολικής σημασίας πάνω στη Μεγίστη, μεταφέροντας ιδιώτες μαζί με πρόσφυγες για να κάνουν σώου εντυπώσεων. Ενδεχομένως να επιδιώξουν κιόλας κατάληψη ωρών με ιδιώτες, προκειμένου να στείλουν μήνυμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας μας. Όπως έδειξαν τα Ίμια, μια φωτογραφία με πόζες δίπλα σε μια σημαία με ημισέληνο ή ένα βίντεο αρκούν. Η εκτίμηση αυτή εδράζεται στο γεγονός πως θα υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις στο Καστελλόριζο, όταν οι Τούρκοι θελήσουν να ακυρώσουν την ένωση της ελληνικής και της κυπριακής ΑΟΖ, προκειμένου να λύσουν το πρόβλημά τους «για τα επόμενα πεντακόσια χρόνια».

Ψυχραιμότεροι, ωστόσο, αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να κινηθεί ούτε στη Γαύδο, ούτε στο Καστελλόριζο, ούτε αλλού, αν προηγουμένως δεν έχει εξασφαλίσει «άδεια» ή «ανοχή» των μεγάλων δυνάμεων που έχουν συμφέροντα στην περιοχή. Τέτοιου είδους «άδεια» ο Ερντογάν δε φαίνεται πως έχει.

Δείτε επίσης:

https://politik.gr/die-welt-%cf%80%ce%b9%ce%b8%ce%b1%ce%bd%cf%8c%cf%82-%cf%80%cf%8c%ce%bb%ce%b5%ce%bc%ce%bf%cf%82-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ba%ce%af%ce%b1%cf%82/

https://politik.gr/%ce%b1%cf%84%cf%8d%cf%87%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b1%ce%b9%ce%b3%ce%b1%ce%af%ce%bf-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b2%ce%bb%ce%ad%cf%80%ce%b5%ce%b9-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-der-stan/