Κόντρα Μαξίμου – ΝΔ με «άρωμα»… ποίησης και φυσικής

Νέα Δημοκρατία και Μαξίμου διασταυρώνουν τα ξίφη τους με αφορμή την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια και τις ανακοινώσεις του Αλέξη Τσίπρα από την Ιθάκη.

Με στίχους του Καβάφη σχολίασε το τέλος των προγραμμάτων επιτροπείας η αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ με… Γαλιλαίο απάντησε το Μαξίμου.

Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία χρησιμοποίησε στίχους του Αλεξανδρινού ποιητή, Κωνσταντίνου Καβάφη, για την υποτιθέμενη – όπως είπε- έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

Παράλληλα, έβαλλε κατά του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς όπως υποστήριξε δεν αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ για το κόστος του πρώτου 6μήνου του 2015.

«Το κατά τ’ άλλα λαλίστατο Γραφείο Τύπου του Μαξίμου δεν βρήκε λέξη να πει για τη δήλωση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) κ. Κλάους Ρέγκλινγκ ότι “η Ελλάδα όχι μόνο διέκοψε, αλλά και αντέστρεψε τις μεταρρυθμίσεις κατά το πρώτο μισό του 2015” και ότι “το κόστος που πλήρωσε η χώρα γι’ αυτό το επεισόδιο τιμολογείται από 86 δισ. έως 200 δισ. ευρώ”», ανέφερε η Ν.Δ.

«Ελπίζουμε να το κάνει αύριο ο κ. Τσίπρας στη διάρκεια των πανηγυρισμών του για τη δήθεν καθαρή έξοδο από το τρίτο μνημόνιο, το οποίο δεν θα υπήρχε, αν δεν είχε μεσολαβήσει η δική του καταστροφική διακυβέρνηση», πρόσθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τέλος, στο υστερόγραφο της ανακοίνωσης, το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη τόνισε πως «καθώς φημολογείται ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε την Ιθάκη για τη νέα επικοινωνιακή φιέστα του, η Νέα Δημοκρατία του αφιερώνει προκαταβολικά τους στίχους του Καβάφη:

“Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξείδι.
Χωρίς αυτήν δεν θα βγαινες στον δρόμο.
Αλλά δεν έχει να σε δώσει τίποτα πια”».

Στην ανακοίνωση-απάντηση στη Νέα Δημοκρατία που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, χρησιμοποίησε τον Γαλιλαίο, ενώ επιτέθηκε κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

«Ο κύριος Μητσοτάκης που:

Τον χειμώνα του 2016 έλεγε ότι δεν θα κλείσει η Α’ αξιολόγηση
Την άνοιξη του 2016 έλεγε ότι θα εφαρμοστεί ο κόφτης
Τον χειμώνα του 2017 έλεγε ότι δεν θα κλείσει η Β΄ αξιολόγηση
Την άνοιξη του 2017 παρακαλούσε τον κύριο Σόιμπλε και το ΔΝΤ να μην κλείσει τη Β’ αξιολόγηση
Το καλοκαίρι του 2017 έλεγε ξανά ότι θα εφαρμοστεί ο κόφτης
Το φθινόπωρο του 2017 μιλούσε για νέα δημοσιονομικά μέτρα
Τον χειμώνα του 2018 έλεγε ότι οδεύουμε σε τέταρτο μνημόνιο
Την άνοιξη του 2018 προέβλεπε πιστοληπτική γραμμή και νέες δεσμεύσεις
είναι πράγματι δύσκολο να αποδεχτεί σήμερα την πραγματικότητα του τέλους των μνημονίων, καθώς αποτελεί γι’ αυτόν την απόλυτα πολιτική ακύρωση. Γι’ αυτό και θα την αρνείται, όπως κάποτε οι εκπρόσωποι του παλιού καθεστώτος αρνήθηκαν ότι η γη γυρίζει. Eppur si muove (σ.σ. και όμως κινείται)».