“Κόντρα” στην εξεταστική για την Υγεία

Άρχισαν οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά τα σκάνδαλα στην Υγεία, με μάρτυρα τον πρώην υπουργό Υγείας,  Άδωνι Γεωργιάδη, και θέμα την υπόθεση των 23 προσλήψεων που φέρεται να έχει κάνει ο κ. Γεωργιάδης στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Στη σκιά της υπόθεσης NOVARTIS συνεδρίασε, σήμερα, στη Βουλή η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά στα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας, με εξέταση του πρώην υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για την υπόθεση των 23 προσλήψεων που έγιναν επί ημερών του στο ΚΕΕΛΠΝΟ, εκ των οποίων οι 13 εργαζόμενοι φέρονται να απασχολούνταν στο υπουργικό του γραφείο.

Η Novartis και οι αντιδράσεις

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης, κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ζήτησε από τα μέλη της επιτροπής να μην αναφερθούν στην υπόθεση Novartis. Ωστόσο, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν την κυβέρνηση για «αντιθεσμικές μεθοδεύσεις στο χειρισμό της υπόθεσης της Novartis ώστε να στοχοποιήσει τους πολιτικούς της αντιπάλους».

Ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς επισήμανε ότι η επιτροπή πρέπει να λάβει άμεσα γνώση της δικογραφίας για τη Novartis, καθώς όπως ισχυρίστηκε ότι «το έργο της Εξεταστικής συμπεριλαμβάνει και το φάκελο Novartis».

Η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου, από την πλευρά της, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «πριν έλθει η δικογραφία στη Βουλή, έσπευσε να στείλει τον κ. Τζανακόπουλο στον Άρειο Πάγο» και προσέθεσε: «Μετά είχε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, πριν κατατεθεί ο φάκελος στο Κοινοβούλιο, και εξερχόμενοι δύο υπουργοί της κυβέρνησης δήλωσαν, ως μη όφειλαν, ότι είναι σκάνδαλο. Αυτό θα το κρίνει η Εξεταστική Επιτροπή. Όλα θα είναι στο φως για όλους όσο ψηλά και αν είναι. Οι χειρισμοί, όμως, παραπέμπουν σε κυβέρνηση που βρίσκεται σε πανικό. Να έρθει ο πρόεδρος της NOVARTIS στην Επιτροπή μας».

Ενώ ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας είπε με τη σειρά του ότι «κάποια πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία δεν σημαίνει ότι είναι ένοχοι».

Φάκελος με τις τραπεζικές κινήσεις

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Γεωργιάδης κατέθεσε φάκελο με την κίνηση των τραπεζικών του λογαριασμών από την περίοδο που έγινε υπουργός μέχρι και σήμερα ενώ ζήτησε από την Επιτροπή να προχωρήσει σε όποιον έλεγχο επιθυμεί αναφορικά με τους τραπεζικού του λογαριασμούς, δηλώνοντας την άρση του τραπεζικού του απορρήτου.

Ωστόσο, έσπευσε να ζητήσει από τον πρόεδρο της Επιτροπής «να μην δει προσωπικά του στοιχεία, από τους λογαριασμούς του, σε δημοσιεύματα την Κυριακή» και έψεξε τον κ. Μπαλωμενάκη ότι ενώ είχε χαρακτηρίσει δημοσίευμα που αφορούσε στα ημερολόγια που είχε προμηθεύσει ο αδελφός τού κ. Γεωργιάδη στο ΚΕΕΛΠΝΟ ως ανάξιο λόγου, εντούτοις έσπευσε να στηρίξει με επιστολή του στο δικαστήριο τον δημοσιογράφο που το δημοσίευσε. Το παραπάνω θέμα προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ λέγοντας ότι ο πρόεδρος της επιτροπής στέλνει εν αγνοία των μελών επιστολές που της υπογράφει ως πρόεδρος. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, με τη σειρά του, υποστήριξε ότι «η συγκεκριμένη επιστολή ήταν προσωπική- δεν υπέγραψε ως πρόεδρος της Επιτροπής» και δεσμεύτηκε να ανασκευάσει.

Γεωργιάδης: “Υπόθεση στημένη από τον Πολάκη”

Ο Άδωνις Γεωργιάδης στην κατάθεσή του, αναφερόμενος στο ΚΕΕΛΠΝΟ επί δικής του υπουργίας, υποστήριξε ότι ήταν «η θητεία με το μικρότερο προϋπολογισμό σε όλη στην ιστορία του Οργανισμού» και περιορίστηκε να πει ότι διακρίνει «μεροληψία στο πρόσωπό του».

«Έμεινα έκπληκτος από την απόφαση της πλειοψηφία να καλέσει πρώτα εμένα και μετά τον Πολάκη στην Επιτροπή. Εμένα με εξετάζετε σήμερα λόγω της μηνύσεως του κ. Πολάκη. Εγώ θα απαντήσω σε όλα, αλλά εάν έλθει ο Πολάκης και καταθέσει άλλα στοιχεία πρέπει να με ξανακαλέσετε» είπε και συνέχισε: «Αναφορικά με την υπό διερεύνηση υπόθεση του δήθεν διορισμού 23 ανθρώπων, το χαρτί που προβάλλεται είναι φτιαγμένο σε excel και αυτό αποδεικνύει ότι φτιάχτηκε εκ των υστέρων. Αν είχατε ζητήσει γραφολογική εξέταση θα το βλέπατε. Όλη αυτή η υπόθεση είναι στημένη από τον κ. Πολάκη».

Αναφορικά, με το ηχητικό ντοκουμέντο που αφορά την υπόθεση και φέρεται να μιλά ο διευθυντής του κ. Γεωργιάδη αναφορικά με τις 23 προσλήψεις, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ είναι «είναι πλαστογραφημένο. Είναι ένα ντοκουμέντο που μιλούσε ο κ. Θεοδώρου Παπαδημητρίου με το διευθυντή του γραφείου μου. Και αποτελεί προϊόν συρραφής σε 19 σημεία. Εγώ ισχυρίζομαι ότι αυτή την πλαστογραφία την έχει κάνει ο κ. Πολάκης».

Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι «συγκεκριμένο πρόσωπο (ο επικεφαλής εταιρείας security κ. Γιαννακουλάκος) ο οποίος είχε κόντρα με τον ίδιον γιατί του διέκοψε τη σύμβαση με το ΚΕΕΛΠΝΟ εξαιτίας ενός επεισοδίου που έγινε στο υπουργείο, πληρώθηκε από τον κ. Πολάκη για να κάνει ένα πλαστό ηχητικό ντοκουμέντο ώστε να ενοχοποιηθεί ο ίδιος».

Τελικώς, ισχυρίστηκε ότι ουδέποτε ο ίδιος ή κάποιος συνεργάτης του πήρε στο ΚΕΕΛΠΝΟ για να ζητήσει τον οποιονδήποτε διορισμό.

Κατά τα λοιπά, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι «δεν υπάρχει άλλος οργανισμός που να έχει ελεγχθεί τόσες φορές όσες το ΚΕΕΛΠΝΟ και δεν έχει βρεθεί κάτι επιλήψιμο» και προσέθεσε «είναι κρίμα που οι υπάλληλοι του ΚΕΕΛΠΝΟ δέχονται τόση λάσπη όλους αυτούς τους μήνες οι οποίοι προσέφεραν και προσφέρουν τεράστιες υπηρεσίες στο ελληνικό κράτος. Το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε ειδική νομοθεσία και όλα αυτά έγιναν νόμιμα».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ