Κύπρος: Αποφυλακίστηκε ο μακροβιότερος ισοβίτης

Αποφυλακίστηκε σήμερα το απόγευμα ο Παναγιώτης Καυκαρής, ο μακροβιότερος ισοβίτης στην Κύπρο, ο οποίος είχε καταδικαστεί για φόνο εκ προ μελέτης του Παναγιώτη Μιχαήλ και των δύο ανήλικων παιδιών του.

Η απόφαση λήφθηκε από το συμβούλιο αποφυλακίσεως κρατουμένων και τον οδήγησε στην ελευθερία μετά από 30 χρόνια. Ο Καυκαρής είχε αιτηθεί δύο φορές στο παρελθόν να αποφυλακιστεί, ωστόσο τα αιτήματα του είχαν απορριφθεί.

Η υπόθεση

Στις 10 Μαρτίου 1989 το Κακουργιοδικείο Λεμεσού ανακοίνωσε ποινή ισόβιας φυλάκισης για κάθε μια από τις τρεις κατηγορίες φόνου εκ προμελέτης, που διαπράχθηκε στις 10 Ιουλίου 1987 στη Λεμεσό. Ο Παναγιώτης Καυκαρής τοποθέτησε εκρηκτικό μηχανισμό κάτω από το αυτοκίνητο του επιχειρηματία Πανίκου Μιχαήλ. Όταν το θύμα του μπήκε στο αυτοκίνητο μαζί τα δυο του παιδιά, ηλικίας 11 και 13 ετών, ο Καυκαρής πυροδότησε τον μηχανισμό και τους σκότωσε.

Ο Καυκαρής δεν αποκάλυψε ποτέ τον ηθικό αυτουργό της εγκληματικής ενέργειας, ο οποίος φέρεται να του είχε υποσχεθεί 10.000 λίρες. Το 2008 ο ισοβίτης κέρδισε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), με αίτημα τον καθορισμό των ισοβίων, που τότε σήμαιναν φυλάκιση μέχρι το βιολογικό τέλος.

Το αίτημά του στάθηκε αφορμή για να τροποποιηθεί η νομοθεσία, ώστε στα δώδεκα χρόνια οι κατάδικοι να έχουν δικαίωμα υποβολής αιτήματος αποφυλάκισης. Ο νόμος ψηφίστηκε το 2009.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ