Φωτ. Αρχείου

Η Κύπρος κατήγγειλε στα Ηνωμένα Έθνη τουρκικές παραβιάσεις

Τουρκικές παραβιάσεις τόσο του εναερίου, όσο και του θαλάσσιου χώρου της, κατήγγειλε η Κύπρος στα Ηνωμένα Έθνη. Πρόκειται για συμβάντα που έλαβαν χώρα τον περασμένο Ιούνιο.

Η καταγγελία της Κυπριακής Δημοκρατίας έγινε την Πέμπτη (23/8), με επιστολή του Κύπριου επιτετραμμένου στον ΟΗΕ προς τον γενικό γραμματέα του διεθνούς οργανισμού.

Στην επιστολή επισυνάπτονται δύο έγγραφα, στα οποία περιγράφονται λεπτομερώς όλες οι τουρκικές παραβιάσεις των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας, του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και η παράνομη χρήση από τα τουρκικά πολεμικά πλοία, λιμανιών τα οποία παραμένουν κλειστά.

Στην επιστολή σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι οι προαναφερθείσες ενέργειες της Τουρκίας, η οποία κατέχει παράνομα το βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1974, «αποσκοπούν ξεκάθαρα στην υπονόμευση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι υπάρχει μια νομική Αρχή στην Κύπρο, η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως αυτό διατυπώνεται στα διάφορα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και ιδιαίτερα τα ψηφίσματα 541 (1983) και 550 (1984).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ