Η Κύπρος αποτίει φόρο τιμής στον Κόφι Ανάν

Μπορεί το πολυσυζητημένο σχέδιό του για τη λύση του Κυπριακού, το 2004, να μην είχε προχωρήσει, ωστόσο ο Κόφι Ανάν «έχει συνδέσει το όνομά του με το πρόβλημα της κατεχόμενης Κύπρου». Αυτό τονίζει, μεταξύ άλλων, σε γραπτή δήλωσή του ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.

Σήμερα, 12 χρόνια μετά το τέλος της θητείας του Κόφι Ανάν και 44 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και την κατάληψη μέρους της Κύπρου, προσθέτει ο κ. Προδρόμου, το πρόβλημα της κατοχής παραμένει ακόμα άλυτο και «το γεγονός αυτό υποβάλλει την ανάγκη να εντείνουμε τις προσπάθειες, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, προκειμένου επιτέλους να εφαρμοστούν στην Κύπρο αποφάσεις και ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού, όπως και αρχές της Ε.Ε., μέσα από μια συνολική συμφωνία, στη βάση της διαδικασίας και των παραμέτρων που θέτει ο σημερινός Γενικός Γραμματέας».

Παράλληλα, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο του Ανάν και προσθέτει ότι η κυπριακή κυβέρνηση απευθύνει συλλυπητήρια στους οικείους του και στον ΟΗΕ.

Συλλυπητήρια και από τους Τουρκοκύπριους

Τη θλίψη του για το θάνατο του πρώην γ.γ. του ΟΗΕ εξέφρασε και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Μαζί με τα άλλα του καθήκοντα, θυμόμαστε πάντα με σεβασμό τη συμβολή του στη διαδικασία ετοιμασίας του σχεδίου που πήρε το όνομά του στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού. Μοιράζομαι τον πόνο όλων των κοντινών του προσώπων και των αγαπημένων του και εκφράζω συλλυπητήρια», ανέφερε σχετικά.