Κ. Ζαχαριάδης: «Ντέρμπι οι εκλογές, δεύτερη τετραετία Τσίπρα»

Την πεποίθησή του ότι οι επόμενες βουλευτικές εκλογές «θα είναι ντέρμπι» εκφράζει ο Κώστας Ζαχαριάδης. Μάλιστα, με δηλώσεις του στο TheCaller, ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιεί όποιον «βασίζει τη στρατηγική του κόμματός του στις δημοσκοπήσεις» πως «θα την πατήσει όπως την πάτησε ο λαγός με τη χελώνα στο μύθο του Αισώπου».

Παράλληλα, ο κ. Ζαχαριάδης προχωρά και στην πρόβλεψη πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το κόμμα που θα πάρει την πρώτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και «θα τη συγκροτήσει άμεσα», ενώ προσθέτει πως «εκλογές με απλή αναλογική θα γίνουν το 2023, όταν τελειώσει η δεύτερη τετραετία Τσίπρα».

Όσον αφορά το χρόνο διεξαγωγής των επικείμενων βουλευτικών εκλογών, υποστηρίζει πως θα γίνουν όταν τελειώσει η τετραετία και προσθέτει πως «όλα τα άλλα είναι σενάρια».

Η συγκρότηση «μετώπου Κεντροαριστεράς»

Μεταξύ άλλων, ο διευθυντής της Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος χαρακτηρίζει το διάλογο με τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις του προοδευτικό χώρου «διαρκή πρόκληση και πρόσκληση», «αίτημα των προοδευτικών πολιτών “από τα κάτω” που δεν θέλουν μια ακραία συντηρητική και ακραία νεοφιλελεύθερη παλινόρθωση».

Παράλληλα, εκτιμά ότι αυτός ο διάλογος «δεν μπορεί παρά να γίνει σε επίπεδο προγραμματικών θέσεων», τονίζοντας ότι ήδη από το 2012 οι κεντροαριστεροί ψηφοφόροι επιλέγουν στην πλειοψηφία τους τον ΣΥΡΙΖΑ ως φορέα πολιτικής έκφρασης.

Προσθέτει, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «εξαιρετικές σχέσεις» με την ευρωπαϊκή Κεντροαριστερά και ότι επιδιώκει μια μεγάλη συνεργασία προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη με Σοσιαλιστές, Οικολόγους και Αριστερά, σε μια προσπάθεια συγκρότησης μετώπου.

Η συνταγματική αναθεώρηση

Όσον αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση, δηλώνει πως είναι υπαρκτή η ανάγκη για μια νέα εκκίνηση της χώρας πέρα και πάνω από το επίπεδο της λειτουργίας της οικονομίας:

«Η λειτουργία της κοινωνίας, των θεσμών, του πολιτικού συστήματος είναι κορυφαία ζητήματα που πρέπει να μεταρρυθμιστούν – αναπροσαρμοστούν – αναθεωρηθούν την προσεχή περίοδο για να μπορέσει κάνεις να θεωρήσει ότι όχι απλώς βγαίνουμε από τα μνημόνια αλλά κάνουμε μια νέα αρχή για ένα πιο αισιόδοξο και βιώσιμο μέλλον».

Η αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη

Ο κ. Ζαχαριάδης σχολιάζει και την έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή, μεταξύ του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας:

«Η κοινωνία βγάζει τα συμπεράσματά της, οι δημοσκόποι κάνουν τις μετρήσεις τους και κάποια στιγμή ο λαός αποφασίζει. Εκεί κρίνονται όλοι και οι πολιτικοί και οι πολιτικές και οι δημοσκοπήσεις και η επόμενη μέρα για τη χώρα».

«Καμπανάκι» για τη Χρυσή Αυγή

Τέλος, όσον αφορά την εκλογική επιρροή της Χρυσής Αυγής, χαρακτηρίζει τραγικό το γεγονός ότι «αρχίζει να μπολιάζει τμήμα της συντηρητικής παράταξης με τη φρασεολογία και το σκεπτικό της». Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, «χρειάζεται ένα σαφές πολιτικό όριο μεταξύ όλων των δημοκρατικών δυνάμεων και των ναζιστών».

Παράλληλα, προσθέτει ότι την περίοδο 2012-2015, με την επικίνδυνη θεωρία των δυο άκρων, έγινε μεγάλη ζημιά, καθώς «ένα κομμάτι της κοινωνίας εξοικειώθηκε με το τέρας».