Κ. Μητσοτάκης: «Ο αντικαπνιστικός νόμος θα εφαρμοστεί παντού»

Να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος «παντού και πάντα» δεσμεύτηκε ο Κ. Μητσοτάκης, στο μήνυμά του για την παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε «καλά νέα» τα τελευταία στατιστικά που δείχνουν ότι το κάπνισμα έχει μειωθεί κατά 50% την τελευταία δεκαετία στη χώρα μας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι συνόδευσε το μήνυμά του με μία φωτογραφία και το μήνυμα “Η υπόθεση δεν σηκώνει τσιγάρο”.

Αναλυτικά όσα έγραψε ο Κ. Μητσοτάκης στα social media:

«Συνήθως τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τη χώρα μας είναι αρνητικά. Ε, λοιπόν, σήμερα έχω να σας πω κάποια καλά νέα:

– Η κατανάλωση τσιγάρων έχει μειωθεί κατά 50% την τελευταία 10ετία.

– H μείωση του καπνίσματος είναι ακόμη μεγαλύτερη στους νέους.

– 8 στους 10 Έλληνες τάσσονται κατά του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους και ενοχλούνται, όταν επιτρέπεται.

– 9 στους 10 πιστεύουν ότι η πολιτεία δεν λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για την εφαρμογή του νόμου.

Γιατί τα γράφω όλα αυτά; Γιατί σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος και είναι πια φανερό ότι η κοινή γνώμη είναι πιο ώριμη από ποτέ να αποδεχθεί την πλήρη απαγόρευση του τσιγάρου στους κλειστούς χώρους. Είναι άλλωστε αδιανόητο να είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν μπορεί να εφαρμόσει ένα σοβαρό αντικαπνιστικό νόμο. Πρώτον γιατί δεν υπήρξε πολιτική βούληση και δεύτερον γιατί δεν συγκροτήθηκε ποτέ αποτελεσματικός ελεγκτικός μηχανισμός.

Το έχω ξαναπεί και θέλω σήμερα να το επαναλάβω. Μόλις γίνουμε κυβέρνηση ο νόμος θα εφαρμοστεί. Χωρίς εξαιρέσεις. Παντού και πάντα.

Αν σε κάτι, ωστόσο, δίνω ακόμη μεγαλύτερη σημασία είναι η ενημέρωση. Κυρίως των παιδιών μας στα σχολεία, όπου το έδαφος πια είναι πρόσφορο για να μην ξεκινήσουν ποτέ αυτήν την βλαβερή συνήθεια».