INTIME

ΛΑΕ: «Νίκη η αναστολή πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας»

Την ικανοποίησή της για την αναστολή πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας και την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει τις συγκεντρώσεις εκφράζει η ΛΑΕ. Σε σχετική ανακοίνωσή της, μάλιστα, αναφέρεται εκτενώς στις δύο σημερινές συγκεντρώσεις σε συμβολαιογραφεία στην Αθήνα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΛΑΕ:

«Η Λαϊκή Ενότητα, δίνοντας νέα αγωνιστική απάντηση στις διώξεις εναντίον του Π. Λαφαζάνη και άλλων αγωνιστών του Κινήματος κατά των πλειστηριασμών και συνεχίζοντας τον αγώνα για την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, έδωσε και σήμερα Τετάρτη, 3/10/2018, δυναμικό αγωνιστικό “παρών” με συγκεντρώσεις στην Αθήνα σε δύο συμβολαιογραφεία, που πραγματοποιούσαν πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών.

Η πρώτη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στις 10:00 το πρωί, έξω από το συμβολαιογραφικό γραφείο της Βασιλικής Βαλσαμίδου επί της Σταδίου 43, όπου είχαν προγραμματιστεί μεταξύ άλλων δυο πλειστηριασμοί πρώτων κατοικιών.

Συγκεκριμένα ο πρώτος πλειστηριασμός αφορούσε πρώτη κατοικία 100 τμ, με επισπεύδουσα την Εθνική Τράπεζα με τιμή 1ης προσφοράς 194.000 ευρώ, για χρέος 50.000 ευρώ. Το σπίτι ανήκει σε οικογένεια συνταξιούχου της Εθνικής με σύζυγο και άνεργο παιδί. Τελικά η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας κάτω από την πίεση τα κινητοποίησης αλλά και μετά από παρέμβαση-διαμαρτυρία προς την διοίκησή της του Γραμματέα του Π.Σ της ΛΑΕ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, αναγκάστηκε να αναστείλει αυτό τον πλειστηριασμό.

Ο δεύτερος πλειστηριασμός αφορούσε πρώτη κατοικία 87 τμ στον Ωρωπό, με τιμή 1ης προσφοράς 105.000 ευρώ, για χρέος 50.000 ευρώ, με επισπεύδουσα την ALPHA BANK, ο οποίος δεν πραγματοποιήθηκε, γιατί κηρύχθηκε άγονος.

Εν συνεχεία στις 11:00 πμ πραγματοποιήθηκε νέα αγωνιστική συγκέντρωση έξω από συμβολαιογραφείο της κ. Μπόλτση επί της οδού Αιόλου 100, όπου είχε προγραμματιστεί πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας 98,2 τμ στο Μενίδι, με τιμή 1ης προσφοράς 68.000 ευρώ και επισπεύδων Fund (UCI) που είναι θυγατρική ισπανικής τράπεζας, για χρέος 170.250 ευρώ.

Στις δυο συγκεντρώσεις στην Αθήνα συμμετείχαν μπλοκ της ΛΑΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα της Π. Λαφαζάνη, της “Ενωτικής πρωτοβουλίας κατά των πλειστηριασμών”, του “Συντονισμού συλλογικοτήτων κατά των πλειστηριασμών” και των “Ανυπότακτων συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ΛΑΕ και αυτή την εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί πάνω από 500 πλειστηριασμοί.

Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται δεκάδες πρώτες κατοικίες, ενώ το 70% του συνόλου των πλειστηριασμών αφορά ακίνητα αντικειμενικής αξίας κάτω των 300.000 ευρώ, παρά τα ψέματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι δεν εκπλειστηριάζονται πρώτες κατοικίες, ούτε ακίνητα με αντικειμενική αξία κάτω από αυτό το όριο.

Η ΛΑΕ και το Κίνημα κατά των πλειστηριασμών και με τις σημερινές μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις τους στα συγκεκριμένα συμβολαιογραφεία έδωσαν ηχηρό μήνυμα στο μνημονιακό πολιτικό, οικονομικό και τραπεζικό κατεστημένο ότι συνεχίζουν τους αγώνες τους ενάντια στην αρπαγή της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας και δεν τους φοβίζουν οι κλιμακούμενες διώξεις αγωνιστών της ΛΑΕ και του Κινήματος κατά των πλειστηριασμών.

Ο αγώνας κατά των πλειστηριασμών λαϊκής κατοικίας και περιουσίας συνεχίζεται, διευρύνεται και κλιμακώνεται και συνδέεται όλο και περισσότερο με τους αγώνες για τη δημοκρατία, την ανατροπή του μνημονιακού καθεστώτος και την κοινωνική δικαιοσύνη».

Λαφαζάνης: «Επιδρομή των Funds σε σπίτια και επιχειρήσεις»

Για τις συγκεντρώσεις και τους πλειστηριασμούς ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είμαστε και εδώ σήμερα, ενάντια στους πλειστηριασμούς. Είμαστε εδώ για να αποτρέψουμε την αρπαγή της λαϊκής περιουσίας. Θα πάμε τώρα σε λίγο στην Αιόλου 100, όπου ένα ισπανικό fund εκπλειστηριάζει πρώτη κατοικία 80 τ.μ. (τώρα παίρνουν πολύ μικρά σπίτια, να το ξέρετε αυτό) γιατί τα θεωρούν περισσότερο αξιοποιήσιμα και θα πάμε και εκεί για να διαμαρτυρηθούμε και να αντιδράσουμε. Ελπίζουμε να πετύχουμε κάτι θετικό.

Εδώ σήμερα ήταν να εκπλειστηριαστούν δύο πρώτες κατοικίας. Η μια ενός συνταξιούχου της Εθνικής. Ευτυχώς, με παρέμβαση μας, με παρέμβαση του κινήματος, και οι δύο αυτοί πλειστηριασμοί ανεστάλησαν. Εγώ προσωπικά έκανα παρέμβαση για τον συνταξιούχο στην Εθνική Τράπεζα και ανέστειλαν τον πλειστηριασμό και έδωσαν τρίμηνη παράταση, ώστε να διαπραγματευτεί μήπως πετύχει μια θετική ρύθμιση. Μιλάμε για άγριες καταστάσεις.

Πιέζουν τώρα τα fund για μια εφιαλτική επιδρομή πλειστηριασμών και τα fund αυτά έχουν αγοράσει δάνεια. Πολλές φορές με 20% και 30% της αξίας του δανείου και ζητάνε από τους οφειλέτες να πληρώσουν το 100%. Φανταστείτε ληστεία που γίνεται, φανταστείτε τη λεηλασία που γίνεται πανελλαδικά. Και αυτά τα fund έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν ταχύτατα σε αυτούς πλειστηριασμούς.

Επίσης, κινδυνεύουν και χιλιάδες επιχειρήσεις. Και εκεί έχουν κάνει επιδρομή τα fund. Να “αφελληνίσουν” αυτές τις επιχειρήσεις και να πετάξουν τους εργαζόμενους στον δρόμο. Πρόκειται για μια τραγωδία. Πρέπει να πληροφορηθεί ο κόσμος τι γίνεται. Τι τον περιμένει διότι αυτά που λένε περί μεταμνημονιακής εποχής είναι κουραφέξαλα. Τις ελληνικές επιχειρήσεις πάνε να τις κλείσουν, να διώξουν κόσμο και να τις μεταβιβάσουν σε ξένα χέρια».