Λετονία: Αρνείται τα περί δωροδοκίας ο κεντρικός τραπεζίτης

Μπορεί να κατηγορείται για διαφθορά και να έχει τεθεί σε αργία, ωστόσο ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας, Ίλμαρς Ρίμσεβιτς, δηλώνει αθώος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα Financial Times.

Ο Ρίμσεβιτς συνελήφθη το σαββατοκύριακο και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση. Ο ίδιος, πάντως, δήλωσε ότι οι κατηγορίες σε βάρος του έχουν κατασκευαστεί από διάφορες δυσαρεστημένες τράπεζες που αντιδρούν στις προσπάθειές του για βελτίωση της διαφάνειας αναφορικά με τους λογαριασμούς μη κατοίκων στη χώρα.

Κατηγορήθηκε ότι έλαβε δωροδοκία 100.000 ευρώ

«Αρνούμαι με δριμύτητα», δήλωσε ο Λετονός τραπεζίτης στην εφημερίδα. «Μπορώ απλά να εικάσω ότι είχα γίνει ένα δημόσιο πρόσωπο πολύ ενοχλητικό για διάφορα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αυτής της χώρας, που τους ανάγκασε, κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης περιόδου, να προσπαθήσουν να συγκεντρώσουν αποδείξεις ή (να κατασκευάσουν) προκλητικά στοιχεία για να με αναγκάσουν να φύγω», εξήγησε.

«Πρόκειται για μια εκστρατεία καλά ενορχηστρωμένη από πολλούς ιδιώτες και τράπεζες που εξυπηρέτησαν πελάτες μη κατοίκους σε διαφορετικές περιόδους για τους οποίους έγινα βάρος», πρόσθεσε ο τραπεζίτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κατηγορίες σε βάρος του είναι μια αντίδραση στο αίτημά του ορισμένες τράπεζες να ελεγχθούν από τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές το 2016 και το 2017, το οποίο «μείωσε τα έσοδα και τα κέρδη τους».

Η Λετονία είναι μέλος της ευρωζώνης και ο Ίλμαρς Ρίμσεβιτς είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας.

Ο βασικός μέτοχος και πρόεδρος της τράπεζας Norvik, της όγδοης μεγαλύτερης στη χώρα, Γκριγκόρι Γκουσελνίκοφ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ο Ρίμσεβιτς προσπάθησε, είτε ο ίδιος είτε με βοήθεια μεσάζοντα, να του αποσπάσει δωροδοκίες σε πολλές περιπτώσεις.

Η υπόθεση αυτή προέκυψε περίπου την ίδια εποχή με αυτή της τρίτης μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας της χώρας, της ABLV, τις πληρωμές της οποίας «πάγωσε» η ΕΚΤ.

Πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Λετονίας δήλωσαν ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των δύο υποθέσεων.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ