«Λουλούδια που μαράθηκαν νωρίς» – Ταινία για τη λεηλασία του Κακοπέτρου

Σε κλίμα συγκίνησης παρουσιάστηκε την Τετάρτη (28/3) στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων η ταινία – ντοκιμαντέρ για την περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Κρήτη, με τίτλο τα «Λουλούδια που μαράθηκαν νωρίς».

Η ταινία, διάρκειας 66 λεπτών, συμμετείχε στο επίσημο πρόγραμμα του 20ου Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, είναι παραγωγής 2018 και αναφέρεται στην εκτέλεση 23 αμάχων και τη λεηλασία του Κακοπέτρου στο δήμο Πλατανιά Χανίων από τις δυνάμεις της γερμανικής κατοχής, τον Αύγουστο του 1944, όπως την βίωσαν πέντε επιζώντες από τα γεγονότα εκείνης της εποχής.

Ανάμεσα τους και μια μητέρα που, αφού οι Γερμανοί εκτέλεσαν τα τέσσερα παιδιά της, την ανάγκασαν σε όλη τη διάρκεια εκείνης της ημέρας να μαγειρεύει για αυτούς.

Την ταινία σκηνοθέτησαν ο Ματθαίος Φραντζεσκάκης και η Βίκυ Αρβελάκη.

«Η ιστορία μας ζωντανεύει 74 χρόνια μετά»

« Η ταινία προβάλλεται σήμερα στο ‘σπίτι’ της, στα Χανιά. Σήμερα, η ιστορία μας ζωντανεύει ξανά, 74 χρόνια μετά», τόνισε η κ. Αρβελάκη, ενώ ο Ματθαίος Φραντζεσκάκης επεσήμανε μεταξύ άλλων: « Η ταινία είναι μια αποτύπωση της ιστορίας μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν τη φρίκη του πολέμου».

Στην παρουσίαση της ταινίας παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, ο Δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, και ο Μητροπολίτης Κισσάμου – Σελίνου, Αμφιλόχιος .

« Η Περιφέρεια Κρήτης, στηρίζει κάθε δημιουργική προσπάθεια για την προβολή της ιστορίας του τόπου μας», ανέφερε ο κ. Αρναουτάκης.

Αποτελεί παραγωγή από την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης, συμπαραγωγή της Cosmote TV, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης του Δήμου Πλατανιά Χανίων και άλλων φορέων του νησιού.

Το τρέιλερ της ταινίας “Λουλούδια που μαράθηκαν νωρίς”

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ