Λυκουρέντζος: «Η κυβέρνηση της ΝΔ μείωσε θεαματικά τη φαρμακευτική δαπάνη»

«Η κυβέρνηση της ΝΔ μείωσε θεαματικά τη φαρμακευτική δαπάνη» τόνισε ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, παίρνοντας το λόγο προκειμένου να απαντήσει στη δικογραφία που τον εμπλέκει στην υπόθεση Novartis.

Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος επικαλέστηκε το άρθρο 86, παρ. 6 του Συντάγματος για τη σύσταση ειδικής επιτροπής, σημειώνοντας πως «δεν με αφορούν οι εκτιμήσεις περί παραγραφής, με αφορά η αποκάλυψη της αλήθειας. Δεν πρόκειται να δεχθώ μακρόσυρτο διασυρμό της τιμής και της υπόληψής μου». Έκανε δε λόγο για «προκύπτουσες ενδείξεις» και για κανένα στοιχείο που να τον συσχετίζει με ενοχή.

Για τη θητεία του στο υπουργείο Υγείας από τον Ιούνιο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2013 υποστήριξε ότι δεν ανήκε σε εκείνον η αρμοδιότητα της γενικής διεύθυνσης Υγείας και τόνισε πως: «Δεν υπέγραψα ποτέ τίποτα και δεν έχω καμία σχέση με καμία εταιρεία και κανένα στέλεχος φαρμακευτικής. Οι αποφάσεις μου όλες είναι στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Υπέγραφα τις αποφάσεις σε συνεργασία με τα διευθυντικά στελέχη και αρνήθηκα υπογραφή σε πολλές περιπτώσεις».

«Ευτελής ψευδομαρτυρία εναντίον μου»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του έκανε λόγο για «ευτελή ψευδομαρτυρία» εναντίον του, προσθέτοντας πως εκείνον δεν τον κατηγορεί το FBI.

«Ο ισχυρισμός του προστατευόμενου μάρτυρα, σαν να ήμουν ιατρικός επισκέπτης, είναι ότι προωθούσα προϊόντα συγκεκριμένης εταιρείας. Προφανώς ο ισχυρισμός αυτός δεν είναι άξιος απαντήσεως, ξεφεύγει κάθε περιπτώσεως σοβαρότητας» συνέχισε και πρόσθεσε: «Όχι μόνο δεν συμβαίνει αυτό, αλλά αντιθέτως ακριβώς παρακολουθούσαμε με αγωνία κάθε εξέλιξη, ώστε να εμποδίσουμε την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, διότι απέναντι στην τρόικα για την επίτευξη της δανειακής συμφωνίας, υπόλογος δεν ήταν ο αν. υπουργός, αλλά η ίδια η κυβέρνηση. Και οι πολιτικές ηγεσίες των κυβερνήσεων 2012 – 2015 μείωσαν θεαματικά όχι μόνο τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, αλλά και τη δαπάνη στις προμήθειες των νοσοκομείων στα οριζόμενα επίπεδα. Όταν αποχώρησα από υπουργός, ο μνημονιακός στόχος ήταν 1 δισ, εγώ παρέδωσα δαπάνες 935 εκ. ήμουν 65 εκ. κάτω από τον στόχο».

«Αβάσιμη και ψευδή η αναφορά»

Ως προς το δεύτερο σκέλος που τον αφορά ότι «ενδιαφερόταν για την επίσπευση πληρωμών συγκεκριμένης εταιρείας», ο Ανδρέας Λυκουρέντζος έκανε λόγο για «παντελώς αβάσιμη και ψευδή αναφορά». «Δεν το έκανα φυσικά, αλλά και να το επεδίωκε κάποιος, θα ήταν αδύνατο να το επιτύχει» σχολίασε, εξηγώντας αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί για δυο λόγους. Πρώτον διότι «ο ΕΟΠΥΥ εξέδωσε τα εντάλματα πληρωμών κι όχι ο εκάστοτε υπουργός» και δεύτερον διότι ήταν στη διάθεσή του ΕΟΠΥΥ όλα τα εντάλματα πληρωμών ύψος 3,5 δισ κι άρα δεν υπήρχαν χρήματα «ειδικά για κάποιους ευνοούμενους και προνομιούχους».