Λ. Αυγενάκης: «Νοσηρός καιροσκοπισμός τα περί τριπλής κάλπης»

Κάθετα αντίθετος με το ενδεχόμενο τριπλής κάλπης το Μάιο του 2019 εμφανίστηκε ο Λ. Αυγενάκης, χαρακτηρίζοντας ένα τέτοιο σενάριο «νοσηρά καιροσκοπικό».

«Κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει και μόνο ένας βαθιά νοσηρός καιροσκοπισμός θα επέτρεπε ένα τέτοιο σενάριο. Φαίνεται ότι δεν τους ενδιαφέρει τίποτε άλλο παρά το προσωπικό και κομματικό συμφέρον. Ήρθαν με τη θεωρία των παιγνίων και φεύγουν με τη θεωρία του χάους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γραμματέας ΠΕ της Νέας Δημοκρατίας, στο πλαίσιο σύσκεψης με αυτοδιοικητικά στελέχη της Ηπείρου, το απόγευμα της Τρίτης (29/5), στα Ιωάννινα.

«Ο κ. Τσίπρας θα χάσει τις εκλογές με το νόμο που τις κέρδισε», τόνισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ.

«Θέλουν να σύρουν και την αυτοδιοίκηση στο χάος»

Όσον αφορά την απλή αναλογική, ο κ. Αυγενάκης καυτηρίασε τις κυβερνητικές πολιτικές, λέγοντας: «Ψήφισαν την απλή αναλογική στις εθνικές εκλογές για να προκαλέσουν ακυβερνησία στη χώρα και ετοιμάζονται να ψηφίσουν απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές για να σύρουν και την Αυτοδιοίκηση στο χάος. Δεν θα τα καταφέρουν όμως. Διότι οι επόμενες εθνικές εκλογές θα γίνουν με το νόμο που ισχύει και θα γίνουν πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Και η νέα Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα αλλάξει αμέσως και το  νόμο για τις εθνικές και το νόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές».

«Αναπτυξιακό σχέδιο… χωρίς ανάπτυξη»

Παράλληλα, επέκρινε το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας: «Πρόκειται για αναπτυξιακό σχέδιο χωρίς ανάπτυξη. Έχουμε να κάνουμε με γενικόλογες αναφορές, ευχολόγια αλλά και προτάσεις στη λάθος κατεύθυνση που δεν συνιστούν για κανέναν λόγο αναπτυξιακό σχέδιο. Δεν περιλαμβάνει κανένα χρονοδιάγραμμα, δεν περιλαμβάνει ποσοτικοποιημένους στόχους, δεν έχει κάποιο σχέδιο».

Τα προβλήματα με τον «Κλεισθένη Ι»

Αναφορικά με τον «Κλεισθένη Ι» επεσήμανε, επίσης: «Χαρακτηριστικό είναι ότι το μείζον θέμα του καθορισμού των αρμοδιοτήτων μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Κράτους. Λείπει παντελώς η βούληση για πραγματική Αποκέντρωση και Διοικητική Αυτοτέλεια των ΟΤΑ, ενώ διαφαίνεται και προσπάθεια χειραγώγησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το ΥΠΕΣ, με την αλλαγή τρόπου κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ασαφή κριτήρια), τον έλεγχο του Επόπτη Νομιμότητας (ορισμό από τον Υπουργό)  και την προσθήκη νέων διατάξεων περί Εποπτείας».

Η εκδήλωση της ΝΔ στα Ιωάννινα αποτέλεσε την 8η μιας σειράς συσκέψεων στο πλαίσιο του πραγματικού διαλόγου με αυτοδιοικητικά στελέχη όλων των βαθμίδων και με τις τοπικές κοινωνίες που ανοίγει η ΝΔ, ενόψει της κυβερνητικής πρότασης που περιλαμβάνει αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Την Πέμπτη (31/5) θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με αυτοδιοικητικά στελέχη της Κρήτης στο Ηράκλειο, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν ανάλογες συσκέψεις με στόχο την κάλυψη του συνόλου της επικράτειας.