Μέτρα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας στην Κρήτη

Σε ελέγχους σε περιοχές ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας «Caretta-Caretta» στην Κρήτη θα προχωρήσει το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Μάλιστα, οι παραβάτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με κυρώσεις. Πιο συγκεκριμένα, οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν σε όλη την παράκτια ζώνη από την περιοχή του Σταλού έως και το Κολυμπάρι.

Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται χαρακτηριστικά: «Η θαλάσσια χελώνα Caretta-Caretta αποτελεί προστατευτέο είδος προτεραιότητας βάσει της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας. Για τη διατήρηση του πληθυσμού της, η οποία έχει υποστεί σημαντική μείωση τα τελευταία χρόνια, προβλέπεται η λήψη μέτρων προστασίας στις περιοχές ωοτοκίας της που σχετίζονται με την απλή χρήση του αιγιαλού.

Ειδικότερα για την περίοδο 1/5-30/9, που είναι η περίοδος ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας και της εκκόλαψης των φωλιών, σε όλη την παραλιακή ζώνη από το Σταλό έως το Κολυμπάρι τίθενται σε εφαρμογή μέτρα όπως η αποφυγή ηχορύπανσης και φωτορύπανσης, το μάζεμα των ξαπλωστρών από την παραλία μετά την δύση του ηλίου και η μη κίνηση βαρέων οχημάτων».

Δείτε επίσης: Έρευνα – σοκ: Τα πλαστικά απειλούν την Ελλάδα!