«Μέτρα με δημοσιονομικό, κοινωνικό κι αναπτυξιακό χαρακτήρα»

«Θα προσπαθήσω να ξεπεράσω τον πανικό μπροστά στη συντριβή μου – που λέει και ο κ. Κουτσούκος – για τα μέτρα που φέρνουμε και που θα είναι… σίγουρο ότι θα γυρίσουν το κλίμα εναντίον μας» ανέφερε δηκτικά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, που ανέβηκε απόψε στο βήμα της ολομέλειας της Βουλής, προκειμένου να παρουσιάσει τα νέα μέτρα που κατατέθηκαν στο σχέδιο νόμου για τις 120 δόσεις.

Οι τροπολογίες εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο ανάταξης της οικονομίας, ένα πλαίσιο ανάταξης σε όλους τους τομείς, είπε ο κ. Τσακαλώτος. «Με τις προτεινόμενες διατάξεις αναμένεται η τόνωση της αγοράς, η ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης της χώρας στον τουριστικό τομέα και η ενίσχυση του εισοδήματος των καταναλωτών» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία για την επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ.

«Μετά τον Αύγουστο του 2018, θέλω να βρείτε έναν τομέα που κάποιος Έλληνας ή Ελληνίδα δεν έχει βοηθηθεί. Θέλετε να μιλήσουμε για τα νέα ζευγάρια που τώρα θα μπορούν να πάρουν επιδότηση για τη στέγασή τους; Για τα παιδιά και τα μέτρα που έχει λάβει το υπουργείο Εργασίας; Για την ανεργία που πλέον είναι περισσότερα άτομα σε απασχόληση; Για την ενεργειακή φτώχεια και τα μέτρα που παίρνουμε τώρα γι’ αυτό; Θέλετε να μιλήσουμε για τους μικρομαγαζάτορες;» διερωτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών.

«Βγήκαμε από το μνημόνιο»

Όπως σημείωσε, «βγήκαμε από την κρίση, βγήκαμε από το μνημόνιο. Αντιμετωπίζουμε τα βασικά προβλήματα της κρίσης με το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις, για ταμεία, εφορίες, ΟΤΑ, δηλαδή τα προβλήματα που έχουμε κληρονομήσει από το παρελθόν. Συγχρόνως στήνουμε ένα πλαίσιο μέτρων μέσα στις δυνατότητες μας για να μπορέσουμε να ελαφρύνουμε τα νοικοκυριά. Με άλλα λόγια, στην ερώτηση που μας έκαναν, μόλις βγήκαμε από το μνημόνιο, πότε θα δουν οι πολίτες στην τσέπη τους το αποτέλεσμα, λέμε ότι σήμερα δίνεται μια απάντηση με αυτό το νομοσχέδιο. Σιγά-σιγά, κάνουμε βήματα μέσα στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, ώστε οι Έλληνες να μπορέσουν να το διαπιστώσουν».

Κατά τον κ. Τσακαλώτο, «όλος ο ελληνικός λαός κατανοεί ότι έχει διαψευστεί πλέον όλο το αφήγημα της Ν.Δ. Διαψευστήκατε ότι θα πέφταμε, γιατί δεν μπορέσατε να αντιληφθείτε ότι είχαμε σχέδιο για να βγούμε από την κρίση και το μνημόνιο, και είχαμε σχέδιο για να περάσουμε σε καλύτερες ημέρες. Δεν λέμε ότι είναι όλα ρόδινα, δεν λέμε ότι πολλά τμήματα του ελληνικού λαού δεν υποφέρουν. Λέμε, όμως, ότι αυτά τα μέτρα που φέρνουμε εντάσσονται σε σχέδιο με δημοσιονομικό, κοινωνικό κι αναπτυξιακό χαρακτήρα. Με αυτό το σχέδιο πάμε στις ευρωεκλογές και θα κερδίσουμε και τις εθνικές εκλογές» υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών.