Μήνυση κατά της αμερικανικής κυβέρνησης κατέθεσαν 17 πολιτείες των ΗΠΑ

Οι γενικοί εισαγγελείς σε 17 αμερικανικές πολιτείες προχώρησαν σε κατάθεση μήνυσης κατά της υπηρεσίας (Census Bureau) που διενεργεί τις απογραφές πληθυσμού στις ΗΠΑ, αλλά και κατά του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, μεταδίδει το ABC News.

Η μήνυση κατατέθηκε μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης Τραμπ να προσθέσει μία ερώτηση που είναι σχετική με την ιθαγένεια, στην απογραφή του πληθυσμού που θα πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ το 2020.

Στη σχετική διαδικασία απογραφής δεν έχει συμπεριληφθεί από το 1950 ερώτηση προς τα μέλη των αμερικανικών νοικοκυριών για το αν είναι Αμερικανοί πολίτες, ενώ υπάρχει σχετική πρόβλεψη για την απογραφή πληθυσμού το 2020, μετά από αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Το υπουργείο, για το αίτημά του αυτό, επικαλείται την ανάγκη εφαρμογής του νόμου για τα δικαιώματα των ψηφοφόρων, επί τη βάσει των στοιχείων που θα καταγραφούν.

Οι μηνυτές, υπό το Γενικό Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης Έρικ Σνέιντερμαν, διαβλέπουν ένα κρυφό πολιτικό κίνητρο. «Πρόκειται πραγματικά για μία προσπάθεια να τιμωρηθούν περιοχές, όπως η Νέα Υόρκη, οι οποίες, καλωσορίζουν τους μετανάστες, τους φιλοξενούν κι ακολουθούν την παράδοση των ΗΠΑ, για την ανοιχτή υποδοχή όλων» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Η μήνυση υποβλήθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, χαρακτηρίζοντας την απόφαση, για να τεθεί η παραπάνω ερώτηση σχετικά με την ιθαγένεια, ως «αντισυνταγματική κι αυθαίρετη».

Η Γενική Εισαγγελέας του Όρεγκον Έλεν Ρόζενμπλουμ εκφράζει το φόβο της ότι η ερώτηση αυτή θ’ αναγκάσει τους μετανάστες να κρυφτούν, εξαιτίας της ανησυχίας που θα προκληθεί για τη διαχείριση που θα έχουν τα στοιχεία της ιθαγένειας από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. «Η ερώτηση αυτή για την ιθαγένεια αποθαρρύνει την εγκυρότητα των στοιχείων και την ένταξη» των μεταναστών, όπως υποστήριξε η ίδια.

Μηνύσεις κατέθεσαν οι πολιτείες: της Νέας Υόρκης, του Κονέκτικατ, του Ντέλαγουερ, του Ιλινόις, της Αϊόβα, του Μέριλαντ, της Μασαχουσέτης, της Μινεσότα, του Νιου Τζέρσι, του Νέο Μεξικού, της Βόρειας Καρολίνας, του Όρεγκον, της Πενσιλβάνιας, του Ροντ Άιλαντ, του Βερμόντ, της Βιρτζίνιας, αλλά και της Ουάσιγκτον.

Παράλληλα, μηνύσεις κατατέθηκαν κι από τις πόλεις: Σικάγο, Νέα Υόρκη, Φιλαδέλφεια, Πρόβιντενς, Σαν Φρανσίσκο, Σιάτλ, αλλά κι από τη Διάσκεψη Δημάρχων των ΗΠΑ.

Η εμπλοκή των υπουργείων Εμπορίου και Δικαιοσύνης γίνεται επί τη βάσει των αρμοδιοτήτων τους για τα στοιχεία που θα προκύψουν από την απογραφή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ