INTIME

Μακάριος Λαζαρίδης: «Mην τολμήσει η κυβέρνηση να ποδοπατήσει την απόφαση του Βουκουρεστίου»

«Μην τολμήσει η κυβέρνηση να ποδοπατήσει την απόφαση του Βουκουρεστίου» προειδοποιεί ο Μακάριος Λαζαρίδης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βραδυνή».

Ο σύμβουλος επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη εκφράζει την ανησυχία του για τα ελληνοτουρκικά, αλλά για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο Σκοπιανό, εκφράζοντας την άποψη ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να «αποδράσει» από την εξουσία εντός του 2018.

«Η Τουρκία», τονίζει ο κ. Λαζαρίδης, «έχει αγγίξει τα όρια θερμού επεισοδίου σε όλο το ελληνοτουρκικό μέτωπο. Στην Κύπρο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο, αλλά και στον Έβρο. Άρα ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Δεν αποκλείεται μάλιστα να επιδιώξει απτό αποτέλεσμα. Όπως δεν αποκλείεται και κάποιο ατύχημα. Οι εξελίξεις στο υπογάστριό της, αλλά και ο εσωτερικός εθνικιστικός ανταγωνισμός, καθιστούν πιο νευρική και πιο απρόβλεπτη την ηγεσία της. Οι τελευταίες προκλήσεις δείχνουν μια κλιμάκωση που δεν μπορεί να υποτιμούμε».

«Οφείλουμε να επαγρυπνούμε»

Και προσθέτει: «Κανένας δεν ξέρει ποιο μπορεί να είναι το επόμενο βήμα της. Οφείλουμε λοιπόν να επαγρυπνούμε. Με αυτοπεποίθηση, βέβαια, και ενότητα των Ελλήνων. Και δυστυχώς αυτά δεν μπορούν να τα εξασφαλίσουν οι κύριοι Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς. Άλλα λέει ο ένας και άλλα ο άλλος».

Σε ό,τι αφορά στο Σκοπιανό ο σύμβουλος Επικοινωνίας του προέδρου της ΝΔ αναφέρει: «Η ομόφωνη απόφαση των ηγετών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, λέει “πρώτα λύση μετά ένταξη”. Το ίδιο ισχύει και για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ. Επομένως: Με την προσωρινή ονομασία και χωρίς λύση πακέτο δεν μπορεί να προχωρήσουν τα Σκόπια ούτε προς το ΝΑΤΟ ούτε προς την ΕΕ. Μην τολμήσει λοιπόν η Κκυβέρνηση να ποδοπατήσει την απόφαση του Βουκουρεστίου και να ανοίξει στα Σκόπια το δρόμο προς τους ευρωατλαντικούς θεσμούς χωρίς λύση. Η απόφαση εκείνη είναι ουσιαστικά το μόνο όπλο που έχει η Ελλάδα στα χέρια της. Και το όπλο αυτό δεν μπορεί να το εγκαταλείψει καμιά κυβέρνηση. Ούτε καν μια Κκβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Μην διανοηθεί και μην τολμήσει κάτι τέτοιο».

Βλέπει εκλογές το 2018

Για την εκτίμησή του αναφορικά με το χρόνο των εκλογών επισημαίνει: «Η χρονιά που διανύουμε θα είναι πιο δύσκολη από τις προηγούμενες, αφού κουβαλά επιπλέον μέτρα -πρόσθετους φόρους και περικοπές κοινωνικών επιδομάτων- 1,9 δισ. ευρώ, φέρνει 1.000 κατασχέσεις την ημέρα και 15.000 πλειστηριασμούς που, από τον Μάιο, θα αφορούν και χρέη προς την εφορία. Σύντομα, επίσης, θα καταστεί σαφές ότι τον Αύγουστο τελειώνει η δανειακή σύμβαση, αλλά συνεχίζονται τα Μνημόνια. Υπάρχουν μάλιστα στο Μνημόνιο που θα εφαρμοστεί μετά τον Αύγουστο επιπλέον μέτρα 5,1 δισ. ευρώ που αφορούν νέες μειώσεις συντάξεων και νέα μείωση του αφορολόγητου. Τα ψήφισε η κυβέρνηση και δεσμεύτηκε να τα εφαρμόσει το 2019 και το 2020. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι θέλει να προλάβει την εφαρμογή τους. Και γι΄ αυτό έχει λόγο να αποδράσει μέσα στο 2018».

«Η κυβέρνηση επιδιώκει την πόλωση»

Αναφερόμενος στην Προανακριτική για τη Novartis ο Μακάριος Λαζαρίδης υπογραμμίζει: «Η κυβέρνηση επιδιώκει την πόλωση, το διχασμό. Προσπαθεί να συκοφαντήσει, αλλά και να κλείσει κάθε ενδεχόμενο ουσιαστικής διερεύνησης που θα αποκάλυπτε τις μεθοδεύσεις της. Στοχεύει να αιχμαλωτίσει το δημόσιο διάλογο στο παρελθόν για να αποκλείσει τη συζήτηση για το μέλλον. Κι αυτό γιατί δεν έχει τίποτε να πει στους πολίτες που διεκδικούν ένα καλύτερο αύριο. Ξεχνά ότι δηλητηριάζοντας το κλίμα πάνω από τη χώρα, αιχμαλωτίζεται σε μια τοξικότητα που δεν μπορεί να αντέξει ούτε η χώρα, ούτε η ίδια. Ξεχνά ότι οι πολίτες συνειδητοποίησαν πια ότι το δήθεν “ηθικό πλεονέκτημα” ήταν μύθος που κατέρρευσε με πάταγο. Ξεχνά πάνω από όλα ότι οι πολίτες νοιάζονται για το μέλλον της χώρας, το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ