INTIME

Μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα σε Βενιζέλο και Γεννηματά

Με ανάρτησή του σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος  επιτέθηκε εκ νέου στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ φάνηκαν πιο ξεκάθαρα πλέον οι διαφορετικές απόψεις που έχει με την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, αναφορικά με την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Σ’ ότι αφορά τον πρωθυπουργό ο τέως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης , τόνισε ότι θέλει να φτιάξει «ένα Σύνταγμα ιδεολογικοπολιτικά δικό του, που δεν χωράει όλες τις δυνάμεις και τις αντιλήψεις του δημοκρατικού τόξου». Μάλιστα η κριτική που ασκεί ο Ευ. Βενιζέλος είναι ιδιαίτερα αυστηρή καθώς εκτός των άλλων αναφέρει: «Ας μην ανησυχεί, η επόμενη Βουλή θα ασχοληθεί με τις ευθύνες τις δικές του και των υπουργών του, για τη συνειδητή βλάβη που προκάλεσαν στην οικονομία και τους θεσμούς. Δεν τους προφυλάσσει το Σύνταγμα και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών».

Σ’ ότι αφορά την Φώφη Γεννηματά οι βολές του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, είναι ξεκάθαρες τονίζοντας: «Τι παραπάνω περιμένουν κάποιοι για να διαχωρίσουν τις απόψεις τους από τις απόψεις του κ. Τσίπρα περί Συντάγματος», ενώ σε άλλο σημείο της ανάρτησής του, υπογραμμίζει πως «δεν υπάρχουν αριθμοί ίσης απόστασης στην κοινοβουλευτική δημοκρατία».

Τέλος ο Ευ. Βενιζέλος αναφέρει πως θα επανέλθει στο συγκεκριμένο ζήτημα όσες φορές χρειαστεί και με όση δύναμη διαθέτει για την προστασία των θεσμών, της κοινής λογικής, της αλήθειας, του αγώνα και της προοπτικής της δημοκρατικής παράταξης».

Συγκεκριμένα η ανάρτηση του Ευ. Βενιζέλου έχει ως εξής:

Ο κ. Τσίπρας χαιρέτησε εχθές την πρωτοβουλία της κυρίας Γεννηματά για την αναθεώρηση θεωρώντας ότι μπορεί να συμπέσει με τη δική του και να την ενισχύσει. Δεν αρκέστηκε μάλιστα σε αυτό. Επανήλθε, χωρίς αιδώ, στα γνωστά αγαπημένα του ψέματα για το νόμο περί ευθύνης υπουργών αποδίδοντας σε εμένα συνταγματικές ρυθμίσεις του 1864 (!) και το νόμο που εισηγήθηκε ο Φ. Πετσάλνικος το 2003 και ψήφισαν όλα τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του τότε Συνασπισμού.

Ας μη ανησυχεί, η επόμενη Βουλή θα ασχοληθεί με τις ευθύνες τις δικές του και των υπουργών του, για τη συνειδητή βλάβη που προκάλεσαν στην οικονομία και τους θεσμούς. Δεν τους προφυλάσσει το Σύνταγμα και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Κάποιοι όμως  θεωρούν τον κ. Τσίπρα θεσμικό συνομιλητή για την αναθεώρηση του Συντάγματος! Υποθέτω αντιλαμβάνονται ότι αριθμητικά χωρίς τη σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ δεν διαμορφώνεται στην παρούσα Βουλή πλειοψηφία τουλάχιστον 151 βουλευτών που απαιτείται για την έναρξη της αναθεωρητικής διαδικασίας. Δεν υπάρχουν αριθμοί ίσης απόστασης στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Άλλο το 151,  άλλο το 149. Ακόμη και το 150-150 σημαίνει ότι η πρόταση απορρίπτεται, το ένα 150 νικά και το  άλλο χάνει.

Άρα δεν ζητούν απλώς συναίνεση και από τον κ. Τσίπρα. Προτείνουν να κινηθεί μια διαδικασία που αριθμητικά (και άρα πολιτικά) ελέγχεται από αυτόν. Και αυτός μίλησε και χθες καθαρά για τη δική του αντίληψη περί Συντάγματος με «προοδευτικό πρόσημο». Δεν θέλει ένα Σύνταγμα που χωράει όλες τις δυνάμεις και αντιλήψεις του δημοκρατικού τόξου, αλλά ένα Σύνταγμα ιδεολογικοπολιτικά δικό του!

Είδαμε όμως τρία χρόνια τώρα πώς αντιλαμβάνεται το Σύνταγμα, τους θεσμούς, τη δικαιοσύνη, τη λειτουργία του κοινοβουλίου. Τι παραπάνω περιμένουν κάποιοι για να διαχωρίσουν τις απόψεις τους από τις απόψεις του κ. Τσίπρα περί Συντάγματος; Μήπως περιμένουν να προκηρύξει το αντισυνταγματικό, δήθεν συμβουλευτικό, δημοψήφισμα για την αναθεώρηση με το οποίο φλερτάρει εδώ και καιρό;

Υπενθυμίζω εδώ στον κ. Τσίπρα και σε όποιον άλλο πάσχει από επιλεκτική αμνησία  την απάντηση που του είχα δώσει στη Βουλή στις 28.3.2017, ένα χρόνο πριν, όταν είχε πει τα ίδια χυδαία ψέματα για το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Θα επανέλθω όσες φορές χρειαστεί και με όση δύναμη χρειαστεί για την προστασία των θεσμών, της κοινής λογικής, της αλήθειας, του αγώνα μας και της προοπτικής της δημοκρατικής παράταξης που είναι ταγμένη στην προάσπιση του εθνικού συμφέροντος, χωρίς τακτικισμούς και μικροκομματισμούς που θολώνουν την αξιακή εικόνα του χώρου.

Δείτε την ανάρτηση: