Μειωμένα τα κόκκινα δάνεια κατά 4,2% το 2ο τρίμηνο του 2018

Μειωμένα κατά 4,2% ήταν τα «κόκκινα» δάνεια στην Ελλάδα το δεύτερο τρίμηνο του 2018 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι, σύμφωνα με την τρίτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μείωση των κινδύνων στον τραπεζικό τομέα.

Κατά την έκθεση, στην Ελλάδα, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε σχέση με το σύνολο των δανείων μειώθηκε από 46,9% στο 44,9%, με τη χώρα μας πάντως να διατηρεί την πρώτη θέση στην Ε.Ε.

Ακολουθεί η Κύπρος με 28,1% του συνόλου των δανείων να είναι μη εξυπηρετούμενα, καταγράφοντας μείωση κατά 16% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2017.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Πορτογαλία (11,7%), ενώ ακολουθούν η Ιταλία (10%), η Ιρλανδία (8,5%) και η Σλοβενία (7,4%).

Κατά μέσο όρο στην Ε.Ε. τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν στο 3,4% από 4,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2017.

Ενθαρρυντική η εξέλιξη

Σύμφωνα με την Επιτροπή εξέλιξη είναι πολύ ενθαρρυντική, παρότι θεωρεί ότι πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες αντιμετώπισης ζητημάτων από το παρελθόν που βαρύνουν ακόμη τον τομέα από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε θετική εξέλιξη τη μείωση των κόκκινων δανείων, τονίζοντας ωστόσο πως «η δουλειά θα πρέπει να συνεχιστεί, ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, όπου υπάρχει μείωση, όμως ξεκίνησαν από πολύ υψηλά επίπεδα. Το σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μόλις τώρα δείχνει να φέρνει αποτελέσματα».

Ερωτηθείς για το θέμα της συγχώνευσης της Eurobank, o κ. Ντομπρόφσκις δήλωσε ότι η Επιτροπή εξετάζει αυτή τη στιγμή τη συναλλαγή για την οποία χρειάζεται περισσότερες λεπτομέρειες.