Μειώνεται δραστικά η εγκληματικότητα στην Αυστρία

Μειώνεται δραστικά η εγκληματικότητα και συγκεκριμένα κατά 27.000 αδικήματα που καταγγέλθηκαν στην Αυστρία ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκε το ποσοστό διαλεύκανσης των εγκλημάτων-αδικημάτων σύμφωνα με στοιχεία  της «Στατιστικής Εγκληματικότητας» που παρουσιάστηκαν στη Βιέννη από την Αυστριακή Αστυνομία.

Μέσα στο 2017 τα ποινικά αδικήματα που καταγγέλθηκαν στην χώρα ανέρχονταν σε 510.536 σε αριθμό  που, όπως τονίστηκε, είναι και ο χαμηλότερος αριθμός εδώ και δέκα χρόνια έναντι των 537.792 το 2016, ενώ το ποσοστό διαλεύκανσης από το 45,9% που ήταν το 2016, αυξήθηκε στο 50,1% πέρυσι.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι  ο υψηλότερος αριθμός αδικημάτων που έχει καταγγελθεί ποτέ στην Αυστρία, ήταν 589.961 το 2009, με το ποσοστό διαλεύκανσης τους τη χρονιά εκείνη να ανέρχεται στο 39,8%.

Σύμφωνα με την Στατιστική Εγκληματικότητας, στην Αυστρία- μία χώρα με πληθυσμό 8,8 εκατομμύρια κατοίκους-  μειώσεις καταγράφηκαν πέρυσι στις διαρρήξεις κατοικιών (κατά 9%), στις κλοπές αυτοκινήτων (κατά 11,2%) και στη χρήση βίας (μείον 2,4%), ενώ αύξηση παρουσίασαν οι κυβερνοεπιθέσεις, κατά ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό 28,3%, και τα οικονομικά εγκλήματα (αύξηση κατά 2,6% σε σχέση με το 2016).

Εγκληματικότητα μεταξύ των αιτούντων άσυλο στην Αυστρία

Βέβαια, στα σημερινά στοιχεία, δεν περιλαμβάνονται ακόμη εκείνα που αφορούν την εγκληματικότητα μεταξύ των αιτούντων άσυλο στην Αυστρία, ωστόσο στην ανάλογη στατιστική, που είχε παρουσιαστεί πέρυσι, διαπιστώθηκε πως η εγκληματικότητα μεταξύ των αιτούντων άσυλο στην Αυστρία δεν είχε αυξηθεί αναλογικά με την ραγδαία αύξηση του αριθμού τους, ο οποίος είχε τότε τριπλασιαστεί.

Αντιθέτως, η εγκληματικότητα είχε συγκριτικά μειωθεί το 2016, και η συμμετοχή των αιτούντων άσυλο στο σύνολο των μηνύσεων που είχαν υποβληθεί πρόπερσι για ποινικά αδικήματα, ανέρχονταν σε ποσοστό 2,8%.

Αυτά τα στοιχεία αποτελούσαν κατηγορηματική διάψευση των μόνιμων ισχυρισμών για δήθεν δραματική αύξηση της εγκληματικότητας μεταξύ των αιτούντων άσυλο, που προβάλλει συνεχώς το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμματος των Ελευθέρων, το οποίο από τον περασμένο Δεκέμβριο συμμετέχει στην νέα αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον καγκελάριο και αρχηγό του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Πρόκειται για ένα από τα κύρια επιχειρήματα που το Κόμμα των Ελευθέρων, εκμεταλλευόμενο στο μέγιστο βαθμό την προσφυγική κρίση, χρησιμοποίησε στον προεκλογικό του αγώνα στις τελευταίες αυστριακές βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου 2017, αλλά επίσης και σε προηγούμενες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές σε διάφορα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια, αυξάνοντας σημαντικά τη δύναμή του.