Μελέτη δείχνει το τρόπο παράκαμψης της Δανίας στη κατασκευή του Nord Stream-2

Η εταιρεία Nord Stream-2AG, η οποία διαχειρίζεται το έργο κατασκευής του αγωγού Nord Stream-2, εκπόνησε μια εναλλακτική μελέτη σύμφωνα με την οποία ο αγωγός θα μπορεί να παρακάμψει την Δανία χωρίς να αυξηθεί το κόστος του έργου. Τη δήλωση αυτή έκανε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της αυστριακής πετρελαϊκής εταιρείας OMV Μάνφρεντ Λιάϊτνερ.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι το κόστος του αγωγού θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα, δηλαδή στα 9,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Νωρίτερα ο οικονομικός διευθυντής της διαχειρίστριας εταιρείας Nord Stream-2AG Πολ Κορκοράν, είχε δηλώσει ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο αγωγός να παρακάμψει την Δανία εάν η κυβέρνηση της δεν δώσει την άδεια για την διέλευση του αγωγού με βάση το αρχικό σχέδιο διέλευσης του. Ο Κορκοράν διευκρίνισε ότι ο σχεδιασμός της κατασκευής του αγωγού μπορεί να αλλάξει, ενώ περιμένουμε από την Δανία να εκδώσει την σχετική άδεια και έτσι να κλείσει αυτό το κεφάλαιο. Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι, αν η Δανία δεν επιτρέψει την διέλευση του αγωγού μέσα από τα δικά της χωρικά ύδατα, θα επιτρέψει να περάσει μέσα από τα διεθνή ύδατα.

Ο Κορκοράν δήλωσε ότι η κατασκευή του αγωγού μπορεί να ξεκινήσει εντός του καλοκαιριού και οποιαδήποτε περίοδο ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.

Ο αγωγός Nord Stream-2 συνιστά μια επέκταση του αγωγού Nord Stream ο οποίος ήδη λειτουργεί και διοχετεύοντας υποθαλάσσια ρωσικό φυσικό αέριο από την Ρωσία στην Γερμανία μέσω της Θάλασσας της Βαλτικής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ