«Μετα-brexit» προνόμια υπόσχεται στους τουρίστες ο Πορτογάλος ΥΠΟΙΚ

Οι Βρετανοί που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στην Πορτογαλία θα διατηρήσουν τα δικαιώματά τους και οι τουρίστες δεν θα χρειάζονται βίζα για να επισκεφθούν τη χώρα, ακόμη και στην περίπτωση μιας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Παράλληλα, η Λισαβόνα ελπίζει ότι το Λονδίνο θα παράσχει αντίστοιχα προνόμια και στους Πορτογάλους πολίτες, όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών Πέντρου Σίζα Βιεϊρά.

«Αυτή τη στιγμή, δεν γνωρίζουμε καν τι θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο», είπε ο Πορτογάλος υπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters. «Καθώς δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση από το ΗΒ, αυτό που κάνει η κάθε χώρα (της ΕΕ) είναι να υιοθετεί μέτρα που θα της επιτρέψουν να αντιδράσει σε μια μονομερή» απόφαση εκ μέρους της Βρετανίας, εξήγησε.

Ακόμη και χωρίς συμφωνία πάντως, ο Βιεϊρά διαβεβαίωσε ότι οι Βρετανοί που ζούν στην Πορτογαλία θα διατηρήσουν τα δικαιώματά τους, όπως την πρόσβαση στο σύστημα υγείας. «Είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε, μονομερώς», τόνισε.

Οι Βρετανοί συνιστούν το μεγαλύτερο μέρος των τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Πορτογαλία, όμως το τελευταίο διάστημα ο αριθμός τους έχει μειωθεί λόγω της υποχώρησης της λίρας απέναντι στο ευρώ. Η Λισαβόνα σχεδιάζει μια καμπάνια για να αναστρέψει αυτήν την τάση, είπε ο υπουργός.

Η Πορτογαλία και η Βρετανία είναι οι δύο χώρες που έχουν συνάψει την παλαιότερη συμμαχία στον κόσμο, με μια συνθήκη του 1386.

Ο Βιεϊρά προέβλεψε επίσης ότι ο τουρισμός, που στήριξε την οικονομία της χώρας μετά την κρίση χρέους του 2010-14, θα συνεχίσει την ανοδική πορεία του, αν και με βραδύτερους ρυθμούς. Πέρσι επισκέφθηκαν την Πορτογαλία 13 εκατομμύρια τουρίστες, αριθμός ρεκόρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ