Με τεχνολογία πυραύλων θα προστατευτούν τα βιβλία των Σαολίν

Ομάδα μοναχών από το Ναό Σαολίν διέσχισε τους διαδρόμους της Κινεζικής Ακαδημίας Τεχνολογίας Εκτόξευσης Οχημάτων (ALVT), με τον ηγούμενο Σαολίν Σι Γιονγκσίν να οδηγεί την αντιπροσωπεία των μοναχών προκειμένου να διερευνήσουν τη χρήση της τεχνολογίας πυραύλων η οποία μπορεί να αποβεί χρήσιμη για την προστασία των πανάρχαιων βιβλίων του Ναού, ο οποίος έχει μία ιστορία περίπου 1.500 χρόνων και είναι καταχωρημένος ως τόπος παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο Ναός Σαολίν, ένας από τους πιο διάσημους βουδιστικούς ναούς στον κόσμο, βρίσκεται στα βουνά της κεντρικής επαρχίας της Κίνας, Χενάν. Το κλίμα στην περιοχή είναι υγρό το καλοκαίρι και κρύο και ξηρό το χειμώνα, ενώ χιλιάδες τουρίστες την επισκέπτονται κάθε χρόνο. Οι συνθήκες αυτές είναι δυσμενείς για την προστασία των πανάρχαιων βιβλίων με αποτέλεσμα αρκετά από αυτά να καταστρέφονται από την μούχλα και τα παράσιτα.

Τι περιλαμβάνει το σύστημα προστασίας των βιβλίων

Η ALVT ανέπτυξε ένα προηγμένο σύστημα προστασίας των βιβλίων που βασίζεται στην αεροδιαστημική τεχνολογία. Το κύριο μέρος του συστήματος προστασίας είναι ένα σφραγισμένο, 100% αδιάβροχο, πυρίμαχο και προστατευμένο από τα έντομα.

Ο Φαν Σιντσόνγκ, διευθυντής του γραφείου σχεδίασης του τμήματος τακτικών όπλων της ALVT- υπεύθυνος για το σχεδιασμό- δήλωσε ότι το κιβώτιο συνδυάζει προηγμένες τεχνολογίες αεροδιαστημικής, όπως η θερμομόνωση των πυραύλων, η κυψελωτή γεωμετρική δομή του πυραύλου που επιτρέπει την ελαχιστοποίηση της ποσότητας του χρησιμοποιημένου υλικού, και το σύνθετο υλικό που χρησιμοποιείται στη διαστημική κάψουλα.

Επιπλέον,  το θερμομονωτικό υλικό του κιβωτίου μπορεί να διατηρήσει τη θερμοκρασία κάτω από τους 60 βαθμούς Κελσίου για μία ώρα μέσα σε μία φωτιά, ενώ η κυψελωτή γεωμετρική δομή επιτρέπει στο κιβώτιο να αντιστέκεται στα χτυπήματα και την συμπίεση, καθώς και να επιπλέει στο νερό. Με λίγο οξυγόνο τα σκουλήκια και τα έντομα δεν μπορούν να ζήσουν μέσα στο κουτί, ενώ και η υγρασία μπορεί να ελέγχεται μέσω ενός συστήματος παρακολούθησης για την πρόληψη βακτηριδίων και μούχλας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, η  ALVT σχεδιάζει συστήματα και για άλλες βιβλιοθήκες, μουσεία, αρχεία και ναούς για να προστατεύσει τα πολιτιστικά κειμήλια στη Γη χρησιμοποιώντας τις τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν για να ανακαλύψουν οι άνθρωποι τα αστέρια!