Μητσοτάκης: «Δε με δεσμεύει το αναπτυξιακό σχέδιο του Τσίπρα»

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Βήμα της Κυριακής, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι δεν τον δεσμεύει το αναπτυξιακό σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα, αλλά μόνο οι δημοσιονομικοί στόχοι, «τουλάχιστον μέχρι να μπορέσω να τους επαναδιαπραγματευτώ».

«Είναι ντροπή ότι το αναπτυξιακό σχέδιο θα το ξαναγράψουν στις Βρυξέλλες. Δεν θέτουμε εμείς τις πολιτικές προτεραιότητες. Γι’ αυτό λέω ξεκάθαρα ότι αυτό το σχέδιο δεν με δεσμεύει. Με δεσμεύουν οι δημοσιονομικοί στόχοι, τουλάχιστον μέχρι να μπορέσω να τους επαναδιαπραγματευτώ… Αλλιώς γιατί να κάνουμε εκλογές; Γιατί να είμαι δεσμευμένος σε ένα σχέδιο που έχει συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας με τους Ευρωπαίους και δεν θα ενσωματώνει τις δικές μου προτεραιότητες;», δήλωσε σχετικά.

Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, εξάλλου, προτάσσει την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και σημειώνει ότι «πολλές από τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα δεν εμπίπτουν στους μνημονιακούς περιορισμούς, όπως οι μεταρρύθμιση στα πανεπιστήμια, στη Δικαιοσύνη, στη Δημόσια Διοίκηση, οι στοχευμένοι έλεγχοι στη φοροδιαφυγή, η παροχή γενναίων φορολογικών κινήτρων».

Τι λέει ο Κ. Μητσοτάκης για το ενδεχόμενο συνεργασιών

Όσον αφορά τις ενδεχόμενες μετεκλογικές συνεργασίες, ο επικεφαλής της ΝΔ σημειώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μετεξελιχθεί σε Σοσιαλδημοκρατία και να προσεγγίσει το Κίνημα Αλλαγής και προσθέτει ότι «πρόκειται για ένα κυνικό σύστημα διαχείρισης της εξουσίας που θα έχει τεράστια προβλήματα όταν βρεθεί εκτός».

Μάλιστα, υποστηρίζει πως: «Εάν ο κ. Τσίπρας είχε ξεφορτωθεί τον κ. Καμμένο τον Σεπτέμβριο του 2015, θα είχε θέσει τις βάσεις για το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ… Τώρα τα ανοίγματα στην Κεντροαριστερά τα ακούω βερεσέ».

Όσο για τη Νέα Δημοκρατία, τονίζει πως αυτό που τον ενδιαφέρει είναι την επομένη των εκλογών να υπάρχουν αξιόπιστοι συνομιλητές «γιατί σε μία σειρά ζητήματα πολιτειακά και πολιτικά θα χρειαστούν ευρύτερες συναινέσεις».

«Γραφικές ιστορίες τα περί ίδρυσης νέου κόμματος»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει πως δεν υπάρχει ζωτικός χώρος ούτε στα δεξιά της ΝΔ, ούτε στο μεταρρυθμιστικό Κέντρο για νέο κόμμα και χαρακτηρίζει «γραφικές ιστορίες που ακούω και δεν δίνω σημασία» τα περί ίδρυσης νέου κόμματος στα δεξιά της ΝΔ.

Μάλιστα, σχολιάζοντας το Ποτάμι, αναφέρει ότι «αν υπήρχε λόγος ύπαρξης όταν ιδρύθηκε, αυτός δεν υπάρχει πια».

Μήνυμα προς το εσωτερικό του κόμματος

Κληθείς να σχολιάσει τα εσωτερικά της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης τονίζει πως είναι «ο πρώτος αρχηγός που δεν διέγραψε το βασικό του αντίπαλο» και προσθέτει ότι «αν κάποιοι θεωρούν ότι κάνουν πολιτική παρέμβαση πίνοντας καφέδες στην πλατεία Κολωνακίου και σχολιάζοντας τις εξελίξεις, εγώ δεν είμαι διατεθειμένος να παίξω αυτό το παιχνίδι».

Προαναγγέλλει, πάντως, ανανέωση του κόμματος σε πρόσωπα και στελέχη και σημειώνει ότι από το Μητρώο Στελεχών -που από την πρώτη στιγμή πολεμήθηκε-, έχουν μέχρι στιγμής αξιολογηθεί πάνω από 2000 στελέχη.

Κατηγορεί το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού για «αυριανισμό»

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δηλώνει ότι από την πρώτη στιγμή που εκλέχτηκε επιδίωξε ευρύτερες συναινέσεις και κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι τορπίλισε κάθε δυνατότητα συνεννόησης, «υιοθετώντας ο ίδιος και το επιτελείο του έναν λόγο τόσο τοξικό που δεν αφήνει κανένα περιθώριο ωφέλιμου διαλόγου σε όποιον διαφωνεί μαζί του… Το Γραφείο Τύπου τού πρωθυπουργού φροντίζει να κρατά ζωντανή τη χειρότερη μορφή του αυριανισμού».