Μητσοτάκης: «Είμαι μεταρρυθμιστής, δεν υποχωρώ!»

Του Χρήστου Τσαλικίδη

Στίγμα διακυβέρνησης έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη χθεσινοβραδινή του ομιλία στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε «μεταρρυθμιστής πολιτικός», ξεκαθαρίζοντας πως δεν είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει από αυτήν τη στάση ζωής.

Ακούγοντας κανείς προσεκτικά την ομιλία Μητσοτάκη, στην ουσία γινόταν κοινωνός του κυβερνητικού του πλάνου. Με λίγα αλλά περιεκτικά λόγια παρουσίασε τους άξονες πάνω στους οποίους θα πορευτεί η δική του «τεχνοκρατική», όπως την περιέγραψε, κυβέρνηση, εστιάζοντας σε αρχές όπως η αξιοπιστία, η σταθερή κυβέρνηση, το σταθερό φορολογικό πλαίσιο και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

«Πιστεύω σε μια τεχνοκρατική κυβέρνηση. Ήμουν μεταρρυθμιστής στην πολιτική μου καριέρα και δεν πρόκειται να υποχωρήσω» σημείωσε, προσθέτοντας με νόημα πως με αυτήν την ατζέντα είναι «ευθυγραμμισμένο και το κόμμα».

«Προτεραιότητά μου η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας»

Επίσης δήλωσε οπαδός του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», ενώ έστειλε μήνυμα εντός και εκτός συνόρων ότι βασική προτεραιότητα της δικής του κυβέρνησης θα είναι «οι επενδύσεις, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας» και η ενίσχυση της απασχόλησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι υπερφορολογεί στοχευμένα τους παραγωγικούς κλάδους ώστε να επικεντρωθούν σε επιδόματα και βοηθήματα, ενώ σχετικά με το χρέος υποστήριξε ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για να ξεφύγει από το φαύλο κύκλο.

«Εκστρατεία λάσπης η Novartis»

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση Novartis, o πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε ότι το θέμα είναι σοβαρό και έκανε λόγο για εκστρατεία λάσπης από πλευράς της συγκυβέρνησης. «Στην εκστρατεία λάσπης δεν θα υπάρχουν με σαφήνεια αθώοι και ένοχοι, αυτό το τοξικό περιβάλλον πρέπει να το υπερβούμε. Η κυβέρνηση πυροβολεί τα πόδια της και κάνει ό,τι μπορεί για όσους δεν ξέρουν πολλά πράγματα για την Ελλάδα να αρχίσουν να φοβούνται» εκτίμησε.

Τέλος, σε επίπεδο παραπολιτικής, τη δική του σημειολογία είχε το γεγονός ότι την ομιλία Μητσοτάκη παρακολούθησαν από την πρώτη σειρά των επισήμων ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.